יום שבת, 29 באוקטובר 2011

תמצית וניל להמונים

 


אין כמו וניל, אחד המצרכים הבסיסיים ביותר בכל מטבח-
הוא נמצא כמעט בכל עוגה, קינוח או עוגייה, ומעשיר אותם בטעם ובארומה מיוחדת ונפלאה...

צורת השימוש הנפוצה ביותר לוניל היא תמצית וניל, מוצר נגיש ונוח לשימוש, שמחזיק מעמד לזמן ארוך בזכות הכוהל המשמר אותו.
בעבר כאשר לא היו בארץ אופציות טובות יותר, כולנו נהגנו להשתמש בתמצית התעשייתית "בטעם וניל"-
תמצית סינטית וזולה המדמה את טעמו של הוניל, אולם הקשר בינה לבין וניל אמיתי מקרי בהחלט...
היום, בימי תור הזהב של האפייה הביתית, בהן חנויות מתמחות למוצרי בישול ואפייה צצות כפטריות אחרי הגשם,
גברה גם המודעות לשימוש בחומרי גלם איכותיים, ותמצית וניל אמיתית הפכה למוצר נמכר ביותר
בנוסף למוצרי לוואי אחרים של מקלות הוניל – משחת וניל, אבקת וניל ועוד.

אולם ביחס למקלות הוניל, מחירה של התמצית עדיין יקר למדי
ומאחר ואני משתמשת בה המוןןןןן במטבח המתוק שלי, אני נוהגת להכין אותה בעצמי בבית באופן קבוע.




ההכנה פשוטה מאוד, והתוצאה איכותית וזולה יותר מכל תמצית וניל אמיתית שתרכשו.
ואם ניכנס לפרטים, בחישוב מהיר:
עלות ממוצעת של בקבוקון תמצית וניל אמיתית בחנויות האפייה עומדת על כ-35 ש"ח לבקבוקון של 60 מ"ל.
עלות כוללת של הכנת תמצית וניל ביתית איכותית לעומת זאת עומדת על 120 ש"ח, לבקבוק של 750 מ"ל.
משמע חיסכון של 320 ש"ח – או עשרה בקבוקים קנויים של תמצית וניל.

אז נכון, החיסכון הכלכלי פה לא יעשה אתכם עשירים, אבל איכות המוצר שתקבלו גבוהה מאוד,
ולמי שאופה בכמויות, הימצאות של בקבוק נפלא כזה בבית חוסכת הרבה ריצות לחנויות...
כך שהעסקה משתלמת מכל הבחינות.
  



 כך זה נראה בתחילת התהליך כאשר הוודקה עדיין שקופה





ומקלות הוניל משתכשכים בה בהנאה






הנקודות הלבנבנות סביב למקלות הן בועות קטנות






חודש וחצי כבר עבר






והתמצית מקבלת גוון אדמדם






אך טעמה עדין והיא בהירה






לאחר כמה חודשים התמצית מוכנה






כהה ומעודנת, פשוט נפלאה!



תמצית וניל אמיתית

החומרים:
10 מקלות וניל שמנמנים וענוגים 
1 בקבוק וודקה איכותית 
זה הכל!

אופן ההכנה:
חורצים את מקלות הוניל לאורכם ומכניסים לבקבוק הוודקה.
מניחים בארון קריר וחשוך למספר חודשים, מנערים מדי פעם ונהנים מכל רגע.
ככל שהבקבוק יושב לזמן ארוך יותר התמצית משתבחת.

יש כאלה שמשתמשים בפחות מקלות וניל, יש כאלה שמוסיפים לתמצית מים, או סוכר.
אני אוהבת את תמצית הוניל שלי איכותית וחזקה, לא מהולה במים ולא ממותקת בסוכר,
ולכן מוצאת את המינון הזה מושלם לקבלת תמצית וניל טובה ואיכותית.

ולכל החוששים מהוודקה – אין סיבה לחשש.
וודקה היא האלכוהול האופטימלי לצורך הזה, מאחר והטעם הטבעי שלה לא מאפיל על הוניל,
בניגוד למשקאות כמו רום או ברנדי שיעניקו לתמצית טעם מרוכז משל עצמם.
התמצית שתיווצר תהיה בעלת ארומה כללית של אלכוהול נקי, שלא תורגש במאכל, ולא תעניק לעוגות שלכם טעם של וודקה.



40 comments:

  1. יש לי בקבוק וודקה פתוח (יש בו בערך 1/2) ואני רוצה להכין תמצית וניל.
    כמה מקלות לשים? והאם לשבור אותם לחצי כדי שיכוסו לגמרי בוודקה?

    השבמחק
  2. היי הדר :)
    מתנצלת על התשובה המאוחרת,
    שבועות עמוסים עוברים עליי...
    בהמשך לשאלתך-
    במידה ומשתמשים בחצי בקבוק של וודקה
    אפשר להשתמש ב-4-5 מקלות וניל שמנמנים וריחניים.
    על המקלות להיות מכוסים לחלוטין בוודקה בתהליך ההבשלה,
    כך שאם הוודקה לא מכסה אותם לחלוטין כדאי לשבור לחצי.
    ממליצה לתת לתמצית לשבת ולנוח במזווה לכמה שיותר חודשים-
    ככה שתחכי בסבלנות יתרה יותר כך תתקבל תמצית איכותית יותר.
    שיהיה בהצלחה :)

    השבמחק
  3. היי ענבל!
    בעקבות ה"מתכון" מיהרתי להכין את תמצית הוניל, והיא יושבת כבר שישה חודשים ומשתבחת...
    שאלה לי- כמה היא חזקה ביחס לתמצית הקנויה? ז"א, כשכתוב במתכון 1 כפית תמצית וניל, כמה יש לשים מהתמצית הביתית כדי לקבל תוצאה זהה?
    תודה רבה!

    השבמחק
  4. היי רותם
    כל הכבוד על הרמת הכפפה,
    גם אני בדיוק חונכת בציר של חצי שנה פלוס חודש או שניים, והוא מריח נפלא.
    תמצית הוניל הזו חזקה פי שתיים מתמצית וניל סינטתית זולה,
    אבל אני משתמשת תמיד ביחס הכתוב במתכון- אם כתוב כפית, אז כפית.
    בהצלחה ותהנו ממנה :)

    השבמחק
  5. אנונימי29/8/12 17:47

    שלום לך פיית העוגיות שלי מאז שגיליתי את הבלוג שלך לא מפסיקה להתפעל מהיצירות שלך....יש לי שאלה קטנה אני גרה באילת לכן כמו שאת יכולה להבין אין לי מקומות קרירים בבית האם אני יכולה לשמור את התמצית במקרר?

    השבמחק
  6. היי אנונימית
    תודה על המילים היפות
    ואין בעיה לשמור במקרר.
    שיהיה בהצלחה, תמצית וניל ביתית זה תענוג אמיתי!

    השבמחק
  7. אחרי שקניתי מקלות ב-8 שקלים למקל(!!) בשווקי ארצנו גיליתי שאפשר לקנות ב-ebay חבילה של 30 מקלות וניל ממדגסקר ב12$ כולל משלוח. אני לא אפרסם לינק כדי שלא תחשבו שיוצא לי משהו מזה, אבל הפער מחירים הוא משוגע ולאנשים שאוהבים לאפות החסכון הוא משמעותי ממש.

    השבמחק
  8. היי נדב
    תודה רבה על הטיפ!
    מודה שכבר שמעתי רבות על רכישת מקלות וניל ב-ebay וטרם ניסיתי בעצמי-
    קצת חוששת לרכוש מוצרי מזון בשלט רחוק,
    אבל מה שבטוח שהמחיר מאוד משתלם, ונשמע שבהחלט שווה לבדוק את האופציה הזו.
    תודה על ההמלצה והשיתוף :)

    השבמחק
  9. הי!
    הרעיון ממש מגניב, ואני עובדת על זה עכשיו (הבקבוק שלי חוגג חודש).
    שאלה-
    את כותבת "כמה חודשים", ו"כמה שיותר חודשים יותר טוב"- אבל אין לי בכלל סדר גודל- האם צריך בערך 3 חודשים? 6? 12?

    כמו כן- האם אפשר להוציא בקבוקון ולהתחיל להשתמש בו ולתת לשאר הכמות להשביח עוד? מתי הכי מוקדם היית מוציאה בקבוקון לשימוש?

    תודה רבה!
    ענבר

    השבמחק
  10. היי ענבר
    מזל טוב לרגל יומולדת חודש ;)
    אני ממליצה להתחיל להשתמש בתמצית אחרי קרוב לחצי שנה, אם יש לך סבלנות לחכות :)
    (עקרונית טוענים שניתן להשתמש בתמצית ביתית אחרי שלושה חודשים,
    אבל לטעמי בשלב זה היא עדיין חלשה מדי).
    בנוגע לשימוש השוטף, בדיוק כפי שכתבת, לאחר שהתמצית מוכנה אני נוהגת תמיד למלא בקבוקון קטן לשימוש יומיומי במטבח,
    ומניחה ליתרת הבקבוק להמשיך ולהבשיל, כך שלאחר תקופה אורכה מתקבלת תמצית וניל ריחנית ואיכותית במיוחד...
    בהצלחה!

    השבמחק
  11. תודה! אני אמתין בסבלנות :-)

    השבמחק
  12. אנונימי6/11/13 13:17

    שלום! לאחר חצי שנה של הכנה כאשר מתחילים להשתמש בתמצית יש לתמצית תוקף?

    השבמחק
  13. התמצית מחזיקה כמה שנים טובות,
    מספיק לגמרי כדי לחסל את הבקבוק כולו...

    השבמחק
  14. בוקר טוב פיית העוגיות
    הבוקר מצאתי את הבלוג שלך תוך כדי שיטוט בפייסבוק, ואני שמחה כל כך כמו ילד בחנות ממתקים. עוגת האגסים עוררה קריאות התפעלות ועוגת ארבעת הנסיכים עוררה התרגשות רבה. הבאתי פעם כמה עוגות כאלה כשחזרתי מטיול ומאז היינו נזכרים בה מפעם לפעם בגעגועים היום גיליתי שאפשר גם להכין אותה בבית, והשמחה גדולה. הבלוג שלך מקסים וטעים ואשמח לבקר אותך הרבה, הקפה עלי.

    השבמחק
  15. היי מלכי וברוכה הנמצאת!
    בתור מי שעדיין מתלהבת מחנויות ממתקים כמו ילדה בחנויות ממתקים,
    שימחת אותי עם המילים היפות שכתבת :)
    תמיד שמחה לפגוש אחים לגרגרנות וחובבי אפייה שאוהבים להשתעשע בניסיונות מתוקים במטבח
    מקווה שתהני מהמתכונים שבבלוג!
    אפייה נעימה, ענבל

    השבמחק
  16. היי ענבל, אני רוצה להתחיל בייצור נגלה חדשה של תמצית וניל, ונקנה עבורי בקבוק וודקה של אבסולוט- לא בדיוק פינלנדיה או סמירנוף... חושבת שזה יורגש בטעם ושווה להשקיע בוודקה איכותית, או שאין לזה ממש משמעות בתוצאה סופית?

    השבמחק
  17. היי רותם!
    אין שום בעיה, אבסולוט זו עדיין וודקה לא רעה,
    ותיתן כאן תוצאה טובה.
    בהצלחה :)

    השבמחק
  18. היי פיית העוגות,
    אני מודה לך מאוד על המתכונים והבלוג המקסים שלך!! אין מילים!
    עשיתי לי שמח בלב ואני כל הזמן מחייכת כשאני רואה פוסטים.
    בזכות הבלוג שלך החלטתי להכין תמצית וניל.
    קיבלנו במתנה בקבוק וודקה איכותי - סטולי עלית - איכותית יותר
    והיה לי בקבוק של פינלנדיה. אנחנו לא שותים אז ידעתי שאני מכינה תמצית.
    רכשתי דרך אמזון רבע פאונד של מקלות וניל מדגסקר בורבון רמה B - בסביבות 50 מקלות = 20$
    החלטתי לשים חצי כמות בפינלנדיה וחצי בסטולי.
    בהנחה שאקבל בערך את אותו הדבר.
    הופתעתי, זה לא אותו הדבר.
    חתכתי את מקלות הוניל לחתיכות באורך 1.5 ס"מ והכנסתי לבקבוקים.
    הסטולי האיכותית בצבע חום כהה מדהים
    הפינלנדיה יצאה אמבר בהירה יותר.
    איך זה ייתכן? אני לא ציפיתי לשוני כלל. אני לא מבינה למה, אבל זאת התוצאה תוך שלושה שבועות.
    אם את יודעת ונתקלת בתופעה אשמח להארה.

    השבמחק
  19. היי אור
    תודה על המילים היפות!
    לצערי אין לי הבנה בתהליכים הכימיים ובהבדלים בין הוודקות השונות אז לא יכולה לענות,
    אבל אין ספק שחומרי גלם איכותיים תמיד עושים עבודה יותר טובה :)
    בכל מקרה ככל שתתני לתמצית לשבת ולהשתבח יותר, הטעם יעמיק, בשני הבקבוקים
    בהצלחה ואפייה נעימה :)

    השבמחק
  20. שלום!
    רציתי לשאול אם וודקה "מוסקבה" זה בסדר לתהליך?
    תודה רבה על המאמר

    השבמחק
  21. היי חנה
    לא מכירה את הוודקה הספציפית.
    בגדול כל וודקה אמורה לעשות את העבודה,
    אבל מן הסתם רצוי שלא להשתמש בוודקה בעלת איכות נמוכה.
    מומלץ להשתמש בברנדים מוכרים ואיכותיים יחסית.
    בהצלחה

    השבמחק
  22. יהודית8/2/16 14:56

    מה קורה אם רוצים להשתמש בתמצית המוכנה למתכון שלא כולל חימום (ואז האלכוהול לא מתאדה)? גם בתמציות האמיתיות הקנויות יש אלכוהול אז האם הפתרון היחיד במקרה כזה זה מקל וניל?

    השבמחק
    תשובות
    1. היי יהודית
      אין בעיה להשתמש בתמצית גם במתכון שלא כולל חימום,
      אני השתמשתי בה לכל צורך בדיוק כמו תמצית רגילה.
      מאחר ומשתמשים בדר"כ רק בכפית מהתמצית, לטעמי לפחות טעם האלכוהול היה ממש לא מורגש.
      במידה ובכל זאת זה ממש מפריע לך, אני מניחה שאת יכולה לחמם את התמצית כדי שהאלכוהול יתאדה, לקרר שוב ואז להשתמש.

      מחק
    2. יהודית9/2/16 12:09

      סבבה תודה!
      ואם כבר בענייני וניל עסקינן,
      אם אני משתמשת רק בגרגירים של המקל וניל למשהו, מה אני יכולה לעשות עם המעטפת שנשארת לי? כי הבנתי שגם ממנה אפשר לחלוב משהו. המעטפת לבד מספיקה למשל לקרם פטיסייר?

      מחק
    3. מקלות וניל בלבד ללא הגרגירים יעניקו טעם ונילי, אך הוא יהיה עדין בהרבה מהגרגירים.
      אפשר לבשל אותם בחלב, אבל לא בטוחה שהם יעניקו טעם מספיק חזק לפטיסייר למשל.

      אז קודם כל במידה ויש לך בקבוק של תמצית וניל תוצרת בית,
      הכי כדאי פשוט להכניס את המקלות הריקים לתוך הבקבוק, כך שישביחו את התמצית.

      פרט לכך אפשר להכין אבקת סוכר וניל משובחת-
      מייבשים את המקל כמה ימים בטמפרטורת החדר, עד שיבש מאוד למגע,
      וטוחנים ביחד עם סוכר לקבלת תערובת אפרפרה.
      אפשר גם לטחון במטחנת תבלינים את המקל המיובש עצמו, ולהשתמש בגרגירים לקישוט קינוחים,
      או כתוספת לקינוחים שרוצים שיהיו מנוקדים מראה בנקודות של וניל.

      מחק
    4. יהודית17/2/16 19:00

      הצילו! קניתי בקבוק פינלנדיה של ליטר אבל יש לו פקק חד כיווני! הצלחתי להוציא את הגולת פלסטיק אבל יש שם את הגולת זכוכית שאני לא מצליחה להוציא!

      מחק
    5. יהודית17/2/16 19:32

      הצלחתי! וואו זה היה מאתגר...

      מחק
    6. גם אני הסתבכתי עם זה בזמנו!
      העיקר שהצליח :)

      מחק
  23. הי!
    איזה כיף, עשיית לי ממש חשק לנסות את זה.
    האם אחרי החיתוך של המקל וניל לארוך כדאי גם להוציא את הגרגירים ולפזר בפנים?
    שאלה נוספת, האם צריך ערבב אחת לתקופה את התערובת? כמו שעושים בהכנת חמוצים?
    תודה רבה?

    השבמחק
    תשובות
    1. היי בר!
      אם רוצים אפשר גם להוציא את הגרגירים בעזרת סכין.
      וכן אני ממליצה פעם בכמה זמן להפוך את הבקבוק ולנער קלות.
      בהצלחה

      מחק
  24. כמה זמן בערך מחזיקה תמצית הוניל? לאחר שמוכנה לא מאחסנים אותה במקרר?
    תודה על הרעיון!

    השבמחק
    תשובות
    1. היי חזי!
      האלכוהול הוא חומר שימור נפלא,
      כך התמצית המוכנה מחזיקה כמה שנים עד שנגמרת, ונשמרת בארון מוצל.
      אם חוששים מראש מהכמויות אפשר כמובן גם להכין חצי כמות,
      או לקנות בקבוקי זכוכית קטנים, למלא בתמצית ולחלק כמתנות למשפחה או חברים עם מקל וניל שלם בפנים,
      זו מתנה חמודה ושימושית לכל אופה חובב או מקצועי. בהצלחה ושבוע נפלא!

      מחק
  25. תודה על המתכון כבר הרבה זמן רציתי להכין.קניתי מקל וניל ושמרתי במקפיא כמעט חודש..עכשיו כשאני כבר רוצה להכין אני לא רואה שום גרגירים בתוך המקל זה נראה כמו מחית השאלה אם המקל וניל טוב או מקולקל????אשמח לעזרה

    השבמחק
    תשובות
    1. היי אור
      גרגירי הוניל קטנטנים מאוד ואכן נראים קצת כמו מחית, זה לא מצביע על קלקול,
      רק לוודא שאין למקל ריח לא טוב או סימני עובש.
      שימי לב שעבור הכנת בקבוק גדול שלם יש צורך ב-8-10 מקלות וניל,
      במידה ומשתמשים במקל אחד צריך להקטין את כמויות הנוזל בהתאם.

      מחק
  26. היי היי הבקבוק שלנו חוגג חמישה חודשים, יש בו בערך 12 מקלות.. פתחנו אותו היום וטעמנו.. יש ריח חזק מאוד של הוודקה והטעם הוא בעיקר של וודקה עם טעם לוואי של וניל.. למה זה יכול להיות?

    השבמחק
    תשובות
    1. היי נעמה
      בגדול זה בסדר גמור אם יש טעם של אלכוהול, הוא לא אמור להתפוגג,
      אך מאחר ומשתמשים בכפית תמצית על עוגה שלמה הטעם אינו מורגש בתוצאה הסופית.
      עם זאת טעם של וניל בהחלט אמור להיות לו.
      האם חרצת את מקלות הוניל לפני שהכנסת פנימה?
      או אולי פשוט השתמשת במקלות וניל שכבר נפחו נשמתם?
      ממליצה לשלוף בעדינות את המקלות החוצה, ולגרד את הוניל שנותר עליהם לתוך התמצית כדי להעצים את הטעם. אפשר גם תמיד להוסיף עוד כמה מקלות עסיסיים כדי לחזק את הטעמים.
      שווה לנסות להשתמש בכמות קטנה מהתמצית בכל מקרה כדי להבין עד כמה טעם הוניל מורגש בתוצאה הסופית.

      מחק
  27. היי, אחרי השימוש בתצמית יש מה לעשות עם המקלות וניל או לפח ? ..

    השבמחק
    תשובות
    1. היי עדי!
      תמיד יש מה לעשות עם וניל :)
      אפשר לייבש את המקלות לגמרי, ואז לטחון במטחנת תבלינים יחד עם סוכר.
      מתקבל סוכר וניל משגע שמבשם מאפים בצורה נהדרת.
      אופציה אחרת היא לטחון את המקלות היבשים לבדם לאבקה,
      שניתן להשתמש בה לעיטור מאפים כמו בטארט הוניל האינסופי של ארמה למשל
      בהצלחה

      מחק
  28. הי,
    מה גודל בקבוק הוודקה שצריך ל 10 מקלות וניל?

    תודה

    השבמחק
    תשובות
    1. היי!
      אני בזמנו השתמשתי בבקבוק סטנדרטי של 700 מ"ל,
      ככל שמוסיפים יותר מקלות על כל בקבוק (12-15 מקלות) וממתינים בסבלנות כך שהתמצית תתיישן מתקבלת תוצאה ונילית בטעם יותר מודגש ואיכותי

      מחק

Print Friendly and PDF
כל הזכויות שמורות ל"פיית העוגיות". אין להעתיק או לעשות שימוש בחומרים ללא אישור מפורש. מופעל על ידי Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...