יום שלישי, 1 בנובמבר 2011

גאלטים כפריים של שזיפים קיציים



אחת הסיבות שגורמות לי לאהוב את הקיץ (פרט לעובדה שסוף סוף לא קר לי) הן ללא ספק הפירות.
אין כמו פירות קיץ מתוקים וחמצמצים, צבעוניים ומרעננים, שתמיד מעלים אצלי זיכרונות מן העבר-
את קומפוט השזיפים שדודתי היתה מכינה...
קופסה עם ענבים שאכלתי בים כילדה, שתמיד היו מלאים בחול ובכך היה קסמם...
האבטיחים הגדולים שתמיד היו תופסים את כל המקרר המשפחתי בבית...

בכל תקופת החורף הפירות הנפלאים הללו אינם בנמצא, ואולי זה דווקא טוב
כי כמו בכל מערכת יחסים - לפעמים כדאי לקחת חופש כדי להתגעגע כשהם שבים בחזרה...
אז כעת כשחום הקיץ הכבד מתחיל אט אט להתמסמס,
זה הזמן לנצל את פירות הקיץ המדהימים שעדיין נותרו על המדפים, לפני שייעלמו לחלוטין...

אחרי שכבר הכנתי הקיץ קינוחים ומאפים שכללו משמשים, דובדבנים, כדורי מלון, ואפילו מנגו, החלטתי הפעם לבחור בשזיפים.






לא התחשק לי לעבוד קשה הפעם, וידעתי שאני רוצה מאפה עם טעמים פשוטים, שידגיש ויחמיא לשזיפים-
הם כל כך טעימים בפני עצמם שלא צריך להוסיף להם הרבה, רק לתת להם את הבמה הראויה.

אז החלטתי להכין גאלטים בעיצוב חופשי- מאפה מקסים מקסים למראה, פשוט להכנה וטעים להפליא!
בעצם מדובר בתחתית בצק פריכה מאוד, בדומה לקלתית שמכינים לטארטים, רק שהיא אינה דורשת עיצוב בתבנית מסולסלת, אלא מעוצבת בצורה ידנית-
את הבצק משטחים לצורת עיגול בעזרת הידיים, בוזקים עליו מעט אבקת שקדים כדי שתספוג את הנוזלים המופרשים מן הפירות בזמן האפייה,
ומסדרים מעל מניפה של פירות טריים, עם מעט סוכר ותבלינים.
את שאריות הבצק הנותרות בצדדים מקפלים בעדינות ואופים - זה הכל, קיבלנו קינוח יפהפה וטעים בשתי דקות עבודה.

הבצק מהם מורכבים הגאלטים הללו פריך וטעים, כמו בצק של עוגייה גדולה
ופרוסות השזיפים הרכות המבושמות בקינמון ובברנדי משלימות את הטעם והמרקם בצורה נפלאה.
כדי שלא יהיה יבש בפה, אני הגשתי את הגאלטים שלי עם קצפת של ברנדי וקינמון,
אפשר גם להגיש עם כדור גדול של גלידת וניל – זה בהחלט שילוב מנצח!

כמובן שאפשר להכין את הגאלטים גם בשילוב של כל פירוץ קיץ אחרים שתרצו כמו משמשים, אפרסקים וגם תפוחים, אגסים ועוד. שנתחיל?





מכינים בצק פריך במעבד מזון, מעבירים לקירור ומחלקים לשישה כדורים- אפשר ליצור פחות כדורים או יותר, לפי גודל הגאלטים שברצונכם לקבל.
משטחים כל כדור בצק בעזרת הידיים או בעזרת מערוך לעיגול, הוא לא חייב להיות ממש עגול או סימטרי, זה לא משנה.
לאחר קירור מפזרים במרכז כל עיגול כפית של שקדים טחונים וחצי כפית סוכר לספיגת הנוזלים שיופרשו מן הפירות בהמשך, ומשאירים שולי בצק נקיים.






חוצים את השזיפים לחצי, מסירים את הגלעין, ופורסים כל מחצית שזיף לשישה חלקים.
כדי לחצות את השזיפים בקלות הכי פשוט לחתוך אותם בסכין לאורכם, ואז לסובב כל מחצית לכיוון אחר, כך הם נפרדים בקלות.
מערבבים את השזיפים עם מעט סוכר, קינמון, קליפת לימון מגוררת וברנדי או קוניאק – זו המלית לגאלטים שלנו.





 מסדרים במרכז כל תחתית בצק מניפה של פרוסות שזיפים מבושמות, גם כאן משאירים שולי בצק נקיים.
יש להקפיד לסדר את הפירות בצורה יפה ואסטטית ויזואלית, מאחר ורוב הפירות לא יכוסו בבצק ומראה המניפה היפה ישמר במראה הסופי של הקינוח.
את שולי הבצק העודפים מקפלים בעדינות מעל לפירות – אין צורך לעשות זאת בצורה חלקה וישרה אלא איך שיוצא לכם-
הרי כל היופי של הגאלטים הללו הוא בשוליים הכפריים שנראו כאילו נעשו כדרך אגב...




  

מושחים את שולי הבצק בחלמון טרוף, מפזרים מעל הפירות מעט חמאה מומסת וסוכר, ומעבירים לאפייה.
לאחר כחצי שעה מתקבלים גאלטים זהובים ויפים שמדיפים ניחוח שזיפי מרענן.





מצננים מעט ומגישים!








ומשהו קטן בנימה אישית-
התחלתי לאחרונה פרויקט חדש בעבודה, ואני מניחה שרמת העומס שלי תלך ותתגבר עם הזמן.
אשתדל מאוד שהדבר לא ישפיע על רמת הכתיבה והצילום שלי (ברוך בורא סופי שבוע!)
אבל אם אני כותבת פחות, מגיבה פחות ומסתובבת פחות ברחבי הרשת תבינו למה.

מאחלת לכולכם המשך שבוע נפלא, וקיצי עד כמה שניתן! 






גאלטים כפריים של שזיפים

החומרים ל-6 יחידות:

לקלתית:
300 גר` קמח
100 גר` שקדים טחונים
80 גר` סוכר
קורט מלח
1 כפית קליפת לימון מגוררת
280 גר` חמאה קרה, בקוביות
1 חלמון
כמה כפות חלב

למלית:
650 גר` שזיפים בשלים
60 גר` סוכר + 6 כפיות סוכר
1/4 כפית קינמון
1 כפית קליפת לימון מגוררת
1 כף ברנדי או קוניאק
6 כפיות שקדים טחונים
1 חלמון
20 גר` חמאה, מומסת

לקצפת קינמון: (לא חובה)
250 מ"ל שמנת מתוקה (גביע)
80 גר` אבקת סוכר
3 כפיות קינמון טחון
1 כף ברנדי או קוניאק

אופן ההכנה:

לקלתית:
במעבד מזון לעבד יחד קמח, שקדים טחונים, סוכר, מלח וקליפת לימון מגוררת.
להוסיף חמאה ולעבד לבצק פירורי. להוסיף חלמון וכמה כפות חלב, רק עד לקבלת בצק אחיד.
לעטוף בניילון נצמד ולהעביר לקירור למשך שעה לפחות.

למלית:
לחמם תנור לחום בינוני 180 מעלות. לחלק את הבצק ל-6 חלקים ולשטח כל חלק בעזרת הידיים על משטח מקומח קלות,
לעיגול בקוטר של 15-18 ס"מ ובעובי של כ-3 מ"מ.
להניח את הבצק על תבניות מרופדות בנייר אפייה, ולהעביר לקירור למשך 10 דקות לפחות. בינתיים להכין את מלית הפירות.

לחצות את השזיפים לחצי, להסיר את הגלעינים, לחתוך כל חצי שזיף לשישיות ולהניח בקערה.
לפזר על השזיפים 60 גר` סוכר, קינמון, קליפת לימון מגוררת וברנדי או קוניאק, ולערבב.

כעת כשהכל מוכן, רק נותר ליצור את הגאלטים:
להוציא את תחתיות הבצק מהמקרר, ולפזר במרכז כל תחתית כפית אחת של שקדים טחונים, וחצי כפית של סוכר –
לדאוג להשאיר שוליים נקיים של 2 ס"מ.
לסדר מניפה של שזיפים במרכז כל תחתית, גם כאן לשמור על השולחיים נקיים מפירות.
לקפל את שולי הבצק העודפים כלפי המרכז, ולהעביר את התחתיות לקירור למשך 10 דקות נוספות.
להבריש את הבצק בחלמון טרוף, לטפטף מעל השזיפים את החמאה המומסת, ולפזר מעל הפירות בכל גאלט חצי כפית של סוכר.
לאפות 25-30 דקות עד שבצק הגאלטים מקבל צבע זהוב-שחום.

לקצפת קינמון:
להקציף כל החומרים יחד ולהגיש לצד כל גאלט כדור קצפת גדול.



8 תגובות:

  1. וואו ממש יפה וקל להכנה אני לא מאמינה כמה שזה פשוט ומרשים!!!
    דרך אגב הפאי תפוחים מדהים גם הוא! תודה תודה-אלף תודות
    מושלם
    גלי

    השבמחק
  2. היי גלי
    תודה רבה, ושמחה שאהבת :)
    הגאלטים האלה הם באמת דבר גאוני-
    נראים כל כך חמודים ומרשימים במציאות, ממש ביחס הפוך לקלות ההכנה...
    אפשר להכין גם עם כל פרי אחר שאוהבים
    תודה על הביקור!

    השבמחק
  3. אנונימי22/12/12 15:42

    היי
    רציתי לשאול אם ניתן להמר בפי אחר כמו תפוחים , תותים או בפירות משומרים
    זה ניראה מדהים אני רוצה להכין אבל אין שזיפים כרגע בעונה קרה זו

    אשמח לתשובתך

    השבמחק
  4. היי אנונימית
    בהחלט ניתן להכין את הגאלט עם איזה פירות שרוצים-
    גם תפוחים וגם תותים יסתדרו מעולה, וגם פירות משומרים- הכל הולך!
    שיהיה בתיאבון :)

    השבמחק
  5. אנונימי18/6/15 10:28

    היי פייה.
    מה המצב?
    אולי תוכלי לעזור לי ותת לי כמות לבצק לתבנית פאי 24 מתפרקת?
    ואם תוכלי להגיד לי את הכמויות של הקמח והסוכר בכוסות או כפות... אני מאותגרת משקלית :)
    תודה רבה,
    אור

    השבמחק
  6. את מתכוונת לקלתית בהקשר של הגאלטים?
    או סתם קלתית סטנדרטית?

    השבמחק
  7. אנונימי18/6/15 11:14

    סליחה שלא הייתי מובנת.
    בהקשר של הגאלטים- הייתי רוצה את המתכון של הבצק הפריך שיתאים לתבנית פאי 24.
    תודה!!!

    השבמחק
  8. אז ככה-
    לקלתית 24 ס"מ תזדקקי ל:
    130 גר' קמח (כוס פחות כף), 45 גר' שקדים טחונים (חצי כוס פחות כף) , 35 גר' סוכר (3 כפות), קורט מלח,
    1/2 כפית קליפת לימון מגוררת, 120 גר' חמאה קרה, בקוביות, ו-1-2 כפות חלב.

    במקרה כזה תצטרכי לרדד את הבצק לעיגול של 30 ס"מ,
    לשטח את המלית במרכז ולהשאיר שוליים של כ-3 ס"מ מסביב, אותם תקפלי בהמשך פנימה.
    כמו כן יתכן וזמן האפייה שיידרש יהיה ארוך בכמה דקות בהתאם.

    חוצמזה לכל מי שאוהב לאפות אפייה במטבח, ממש ממליצה בחום לקנות משקל.
    המתכונים יוצאים הכי מדויק כששוקלים את המרכיבים בדיוק,
    ומשקל דיגיטלי היום עולה 100 ש"ח, אפשר לבקש שיקנו לך כמתנה ליומולדת
    ומבטיחה שזה ישנה את חיי האפייה שלך מקצה לקצה :)
    שיהיה בהצלחה

    השבמחק

Print Friendly and PDF
כל הזכויות שמורות ל"פיית העוגיות". אין להעתיק או לעשות שימוש בחומרים ללא אישור מפורש. מופעל על ידי Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...