יום רביעי, 2 בנובמבר 2011

לא סתם עוגת פרג





מסיבה מסויימת עוגות פרג אינן זוכות להערכה מרובה.
עוגת פרג, טובה ככל שתהיה, לעולם לא תקבל תגובות שמחה כמו שתקצור נוכחותה של עוגת שוקולד עשירה.
לא כולם מצליחים להתחבר בקלות לטעם ולמרקם המיוחד של הפרג,
ולפעמים דווקא בגלל התפקיד הכה פופולרי בחג הפורים, בו ערימות של פרג גודשות במטבח כל אוזן טובה
לאחר מכן לכולנו נמאס ממנו כבר לכל השנה...
העוגה שלפניכם בהחלט מחזירה לפרג את הכבוד הראוי לו, בעוגה פשוטה אך מאוד מאוד טעימה!

את העוגה טעמתי לראשונה לפני כמה חודשים, כשהוזמנתי לארוחת צהריים נהדרת עם שלל חברים חובבי קולינריה.
הארוחה נערכת בביתה של ביגל- בחורה מיוחדת ובשלנית בחסד, וכמובן גם כותבת הורסת במיוחד בבלוג הנפלא פירורים.
כיאה לארוחה של גרגרנים אמיתיים, לאחר כמות בלתי נגמרת של מנות ראשונות ומנות עיקריות שהובאו ע"י החברים,
הגיע החלק החביב עליי בארוחה- המנות האחרונות! שלהם כמובן תמיד יש לי קיבה נפרדת...
בין מבחר הקינוחים שהועלו על השולחן, הגישה ביגל גם עוגת פרג אפויה.







עוגת הפרג שהונחה על השולחן, ישבה לה בנינוחות בתוך תבנית הכיכר,
ונעצה בי מבט תמים וסתמי של עוגת פרג רגילה למדי
אבל ביס אחד ממנה הספיק כדי להבהיר לי, שמתחת לתמימות הפשוטה, מסתתרת עוגת פרג מיוחדת במינה!

ברגע שנותנים ביס בעוגה המנוקדת, מתגלה שילוב טעמים הורס, שיוצר חגיגה על הלשון-
זה מתחיל עם מרקם עוגתי לח ורך במיוחד, בזכות רסק תפוחים ושמנת חמוצה שמתווספים לעוגה...
גרגירי הפרג מוסיפים את הקראנצ`יות האופיינית לעוגות מסוג זה...
לאחר מצטרפים גם סוכר דמררה, סוכר חום כהה ודבש, שמעניקים לה טעם דבשי עשיר ומיוחד...
ולסיום המרכיב הסודי - נגיעות של שוקולד לבן, שמעניקות את הגימור הסופי לקונצרט הזה...

זה נכון, כשקוראים את המתכון עושה רושם לרגע שהכותב פשוט החליט לשים בעוגה קצת מכל דבר שהוא מצא במטבח,
אבל אין ספק שזה הצליח לו - התוצאה המתקבלת היא אחת מעוגות הפרג הטובות שתאכלו...




השתכנעתם?
אז רגע לפני שאתם רצים להכין, חייבת לתת לכם טיפ קטן-
הדבר הכי חשוב שצריך לדעת כשמכינים עוגת פרג, הוא שחייבים להשתמש בפרג טרי!
מי שלא טעם עוגה עם פרג עבש ומריר, לא ידע לעולם עד כמה הדבר אינו מומלץ...
לאחר לקחים מרים תרתי משמע מהעבר, ממליצה לכם בחום על הלקח- לעולם לא לקנות פרג בסופר!
שקיות הפרג הארוזות ומונחות על מדפי האפייה ברשתות השיווק נוטות לרוב להיות עבשות
ולהפוך את העוגה מקינוח נפלא לסיוט מדכדך
ולכן המקום הכי טוב לקנות פרג הוא בחנויות התבלינים, כאשר הוא נטחן מול עיניכם במקום במקום.

והמלצה קטנה ממני- במידה ואתם חובבי פרג בפרט וחובבי אפייה בכלל,
אם אתם כבר מגיעים לחנות התבלינים, כדאי לקנות כמות גדולה של פרג, ולשמור אותו במקפיא בשקית אטומה,
כך שיהיה לכם פרג טרי וזמין בכל עת שתחפצו.






בקערת מערבל חשמלי מקציפים יחד סוכר חום כהה וסוכר דמררה
יחד עם מעט חמאה רכה, מעט שמן, ותיבול עדין של דבש, קליפת לימון ותמצית וניל.
כל הטוב הזה יוצר לנו תערובת קרמית, רכה ומתוקה.
במידה ואתם לא אוהבים מאוד מתוק, אתם יכולים להפחית מעט מכמות הסוכר.




מוסיפים לתוך המערבל החשמלי את הביצים ומקציפים לכמה דקות,
לאחר מכן מערבבים פנימה גם את החומרים היבשים - פרג, קמח ואבקת אפייה לקבלת בלילה חלקה.






לסיום מערבבים פנימה את השוקולד הלבן הקצוץ, השמנת החמוצה, מעט רום ורסק תפוחים.
אם אתם מחובבי השוקולד הלבן ותשמחו למצוא הפתעות שוקולד מתוקות ברחבי העוגה,
הקפידו שלא לקצוץ אותו לקוביות קטנות מדי כי אחרת יימס וייטמע לגמרי בבלילה,

מספיק לחתוך כל קוביית שוקולד לארבע, בערך לגודל של כחצי סנטימטר.
לשמחתי המתכון מנצל 60 גרם שוקולד לבן בלבד, כך שנשאר מספיק לנשנוש :)

משטחים את הבלילה בתבנית כיכר, ומעבירים לאפייה.
אני השתמשתי הפעם בתבנית עגולה בקוטר של 18 ס"מ, שהיא בעלת תכולה דומה.
בתום האפייה העוגה עדיין רכה ולחה, וחשוב מאוד שלא לייבש אותה באפייה ארוכה מדי כדי שלא תאבד מקסמה.






וזאת התוצאה- עוגה לא גבוהה, אבל רכה, ממכרת ומאוד טעימהההההה!
אז תודה לביגל על המתכון הנהדר, ובינתיים מאחלת לכולכם שבוע טעים ונפלא!









כמה דברים לפני שמתחילים:


המתכון מספיק לתבנית אינגליש קייק אחת או תבנית עגולה 18 ס"מ.
אפשר גם להכפיל כמויות להכנת 2 אינגליש קייק או תבנית 24 ס"מ, אז גם זמן האפייה יתארך מעט בהתאם.
קחו בחשבון שהעוגה מתקבלת יחסית נמוכה, אבל לדעתי היא מושלמת כמו שהיא.

במידה ואתם לא אוהבים את העוגות שלכם מאוד מתוקות, אפשר להפחית מעט מכמות הסוכר.

לקבלת תוצאה מירבית, הקפידו להשתמש בפרג טחון טרי שנטחן במקום בחנויות התבלינים.





עוגת פרג ושוקולד לבן


חומרים לתבנית כיכר, או תבנית עגולה 18 ס"מ:
40 גרם חמאה רכה
20 מ"ל (2 כפות) שמן
90 גרם (שליש כוס + כף) סוכר חום כהה
90 גרם (חצי כוס פחות כף) סוכר דמררה
20 גרם (1 כף גדושה) דבש
מעט קליפת לימון מגוררת
מעט תמצית וניל
1 ביצה
1 חלמון
70 גרם (חצי כוס ועוד כף) פרג טחון
90 גרם (שני שליש כוס) קמח
1/2 שקית אבקת אפיה
60 גרם שוקולד לבן קצוץ גס
100 מ"ל (חצ גביע) שמנת חמוצה
מעט רום
50 גרם רסק תפוחים

אופן ההכנה:
מחממים תנור ל- 160 מעלות.
מקציפים יחד חמאה, שמן, שני סוגי הסוכר, דבש, קליפת לימון ותמצית וניל, עד לקבלת תערובת קרמית.
מוסיפים ביצה וחלמון וממשיכים להקציף עוד 2-3 דקות. מפסיקים את ההקצפה, מוסיפים פרג, קמח ואבקת אפיה.
מערבבים היטב עד שהם נבלעים בתערובת.
מוסיפים שוקולד, שמנת, רום ורסק תפוחים ומערבבים לתערובת אחידה.
אופים 40-45 דקות עד להזהבה, או עד שקיסם יוצא עם מעט פירורים לחים.
(אצלי זה ארך מעט יותר, תהיו עם האצבע על הדופק, אך הקפידו שלא לאפות יתר על המידה).

מקור המתכון: ברי סייג

25 תגובות:

  1. וואאווו העוגה טעימה, רכה ריחנית מממ... סורי שלא צילמתי פשוט לא יכולתי להתאפק וחתכתי בעודה חמה ...
    שילבתי את הסירופ עם הרום מהמתכון השני שלך של עוגת פרג הוסיף מאד אבל אפשר גם בלי
    אגב, הצילומים שלך נהדרים באיזה מצלמה את משתמשת? למדת צילום?
    אם תעדיפו תוכלי לענות לי במייל על חלק מהשאלות
    תודה
    מחמאות לרוב
    שבע
    Shevaa777@gmail.com

    השבמחק
  2. היי שבע
    מתנצלת על התגובה המאוחרת, אני עמוסה לעייפה לאחרונה...
    תודה רבה על העידכון, איזה כיף לשמוע!
    גם אני מאוד אהבתי את העוגה הזו-
    פשוטה פשוטה אבל ממזרה... :)
    ורעיון תוספת סירופ הרום נשמע מדליק ! שאפו על האילתור

    תודה מקרב על לב על הפירגון בנוגע לצילומים-
    מודה ומתוודה שמעולם לא למדתי צילום...
    התחלתי לצלם כדי לתעד את עלילותיי במטבח ומאוד נהנית מהתהליך.
    עדיין משתמשת במצלמת אולימפוס קשישה שרכשתי לפני... קרוב לעשר שנים
    וסוחטת את המיץ כדי להוציא ממנה את המיטב...
    מתה ללכת לקורס צילום בבוא היום כי יש לי הרבה ללמוד, אז כיף לשמוע שנהנית מצילומיי :)
    בראש הבלוג תחת טאב "קצת על צילום אוכל" תוכלי למצוא כמה טיפים שכתבתי מניסיוני בנדון.

    השבמחק
  3. אנונימי23/2/13 17:41

    באמת עוגת נהדרת . היא כל כך רכה ולחה שחשבתי שאולי לא אפיתי מספיק , אבל אחרי 45 דק' יצ קיסם נקי. ואיך הכנת את הדוגמה למעלה ? מה זה אבקת סוכר ?

    השבמחק
  4. אנונימי/ת שלום!
    שמחה שאהבת את העוגה, היא אחת החביבות עליי :)
    מתה על שילוב הטעמים ועל המרקם שלה!
    אבקת סוכר היא סוכר הטחון דק לאבקה לבנה,
    ניתן למצוא אותה על מדפי האפייה בכל רשת שיווק או מכולת.
    להכנת הדוגמא גזרתי מדף נייר פסים ארוכים, הנחתי על גבי העוגה במרווחים,
    וניפיתי מעל אבקת סוכר בעזרת מסננת קטנה, כך שנוצרו על העוגה פסים לבנים-
    זה רעיון נחמד לקישוט שיכול לשדרג כל עוגה בחושה.
    בהצלחה!

    השבמחק
  5. אנונימי13/3/13 17:30

    היי,
    אפשר לשים שוקולד מריר או חלב במקום שוקולד לבן ?

    תודה !

    השבמחק
  6. בהחלט כן!
    שיהיה בהצלחה ובתיאבון, זו עוגה מעולה

    השבמחק
  7. אורלי21/9/13 19:43

    הסופ"ש הסתמן בעוגות מהאתר שלך...הכל יצא מוצלח ביותר..ואכן, אוהבי הפרג יחגגו על העוגה הזאת!

    השבמחק
  8. איזה כיף לכם :)
    מתה על העוגה הזאת ובאמת מזמן שלא הכנתי אותה, עשית לי חשק!
    תודה על העידכון ובתיאבוןןןן

    השבמחק
  9. היי,
    קודם כל נראה לי שהשמנתי רק מלהסתכל בתמונות באתר שלך..
    כחובבת פרג מושבעת חשבתי להכין את העוגה הזו שנראית מצוינת :)
    אני רוצה להכין אותה בשתי תבניות אינגליש קייק מנייר (חד פעמיות).

    בכמה עלי להגדיל את הכמות?
    תודה :)

    השבמחק
  10. היי סיון
    ברוכה הבאה ותודה על המחמאה ;)
    אם את חובבת פרג מושבעת בטוחה שתאהבי את העוגה הזו,
    היא באמת מעולה.
    הכמות הנוכחית מספיקה לאינגליש קייק רגילה,
    כך שמניחה שהגדלת כמות של 50% תספיק ל-2 תבניות כאלה.
    בהצלחה ובתיאבוןןן

    השבמחק
  11. אנונימי16/3/14 10:28

    הי,
    הכנתי את עוגת הפרג ושוקולד לבן של טאטי. אצלי העוגה עלתה ואח"כ קצת נפלה וגם לאחר 45 דקות נותרה רכה מאוד אך אפויה. בקונדיטוריה של טאטי בגבעתיים העוגה נראית גבוהה ויציבה יותר. גם מתכון נוסף של ברי סייג שהכנתי שדי דומה במרכיבים שלו (להלן המתכון) גם נתקלתי בבעיה דומה. http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3518228,00.html#155448

    האם יש יחס נכון בין מרכיבים רטובים ליבשים? אולי צריך לאפות יותר? מדוע העוגה נופלת ולא נשארת יציבה כמו טורט? אודה לתשובתך :)

    השבמחק
  12. היי
    מודה שלא אכלתי את העוגה אצל טאטי, כך שאין לי רפרנס להתייחס אליו
    אך הכנתי את העוגה הזאת מספר פעמים.
    המתכון הנוכחי אינו טורט פרג, העוגה אמורה להתקבל רכה ולחה, ולא מתקבלת גבוהה מאוד.
    אולי זה לא המתכון של העוגה המדוייקת שנמצאת בטאטי, איני יודעת,
    אבל אין בעיה ביחס המרכיבים, ואם תאפי יותר היא תתייבש...

    אם את מחפשת עוגה גבוהה ואוורירית יותר, יש לערוך שינוי במתכון,
    להגדיל את כמות הביצים, ולהקציף חלבונים במפרד וחלמונים בנפרד
    כדי ליצור עוגה קפיצית, אוורירית וגבוהה.

    השבמחק
  13. טוב, את "דופקת" פה מתכונים אחד-אחד. ואת גם כותבת מאד יפה. אני נהנית לקרוא ומגירה ריר בכל פעם. וכמו שמורות נוהגות לומר: המשיכי כך!

    השבמחק
  14. אנונימי17/1/16 16:40

    ניתן להמיר את החמאה בשמן? אם כן כמה?

    השבמחק
    תשובות
    1. אפשר להמיר לשמן באותה הכמות, 40 מ"ל,
      במקרה כזה יש להוסיף את הביצים כבר בזמן ההקצפה הראשונה של הבלילה,
      אחרת התערובת לא תקציף לך.
      לא לשכוח להשתמש בפרג טחון וטרי :) בהצלחה

      מחק
    2. אנונימי23/3/16 12:49

      פורים זה עונת הפרג.. אני מתעצלת להכין אוזניי המן ואלך על עוגה. יש לך רעיון לשכבה נוספת שאפשר להוסיף? לשים מעל?
      תודה..

      מחק
    3. צודקת :)
      האמת שהעוגה כל כך טעימה בפני עצמה, שלא יודעת מה אפשר להוסיף שלא יגרע ממנה.
      אם רוצים לחגג אותה אפשר לצקת מעל זיגוג של אבקת סוכר ומיץ לימון, או גנאש שוקולד לבן,
      או פשוט לעטר בזילופי קצפת עדינים. פורים שמח!

      מחק
  15. היי!!
    אני לא כלכך אוהבת פרג וכך גם בעלי,
    במה אפשר להמיר את הפרג? חוץ מקוקוס שזה הדבר הראשון שעלה לי לראש..
    אפשר להוריד אותו לגמרי?

    השבמחק
    תשובות
    1. היי! מאחר וזו עוגת פרג לא עדיף כבר לנסות מתכון אחר? :)
      אני מניחה שגם קוקוס יעבוד פה אבל בכמות קצת קטנה יותר, אפשר גם לוותר לגמרי.
      בהצלחה

      מחק
  16. היי. אני רוצה להכין את העוגה לאמא שלי ליום האם. היא מתה על פרג
    שאלה קטנה: כשאת רושמת מעט תמצית וניל, קליפת לימון ורום אז...כמה זה מעט? (לפחות בערך). פשוט אני ממש לא טובה בהערכת כמויות.
    תודה

    השבמחק
    תשובות
    1. השאלה מאוד במקומה, זה מה שהיה כתוב במתכון המקורי ובאמת דורש הבהרה.
      אפשר להשתמש בחצי כפית תמצית וניל, חצי כפית קליפת לימון מגוררת עד כפית,
      וכף רום או לוותר אם אין. הכי חשוב - להשתמש בפרג טחון טרי, ולא בפרג השלם שנמכר בסופר,
      אפשר לקנות בחנויות תבלינים. בהצלחה!

      מחק
    2. תודה רבה על המענה המהיר 😃 אדווח איך יצא

      מחק
    3. אורלי26/2/17 09:09

      הדיווחים אומרים שהעוגה יצאה מאוד טעימה :)
      הורדתי קצת את כמויות הסוכר ושמתי 100 גרם פרג טחון (טרי)

      מחק
  17. הי, העוגה נראית משגעת. האם אפשר לוותר על רסק התפוחים? לשים משהו אחר במקום? תודה :)

    השבמחק
    תשובות
    1. היי!
      רסק התפוחים מוסיף לעוגה לחות ורכות, אפשר לוותר אם רוצים אבל זה ישביח מעט את המרקם.
      אני מניחה שאפשר גם תפוח מגורר במקום.
      ענבל

      מחק

Print Friendly and PDF
כל הזכויות שמורות ל"פיית העוגיות". אין להעתיק או לעשות שימוש בחומרים ללא אישור מפורש. מופעל על ידי Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...