יום שלישי, 1 בנובמבר 2011

Daring Bakers - אין כמו הבית!






שלום לכולם!

לא יודעת מה אתכם, אבל אני התגעגעתי...

יש לי כל כך הרבה דברים על הראש לאחרונה, שאני בקושי מצליחה לפנות זמן לאפייה או לכתיבה

ועל כך תעיד מכסת המתוקים במטבח שלי שהתדרדרה לדברים הכי פשוטים וקלים להכנה
דהיינו- בראוניס ומאפינס... בכל זאת בנאדם צריך קצת סוכר, לא? 



אז ראשית אני רוצה לספר לכם בסוד שהשבוע בנוסף לחגיגות השנה הלועזית,

גם הבלוג שלי חוגג שנה שלמה של אפיית עוגות, עוגיות וקינוחים מתוקים 

ואני מנצלת את ההזדמנות להודות לכם - כל הקוראים הגלויים והסמויים:

תודה על הזמן שאתם מקדישים לביקור ולקריאה.
תודה על התגובות והפירגונים שמחממים את הלב,
ועושים לי חשק בכל פעם לרוץ למטבח וללהטט עבורכם משהו חדש...
ואני מאחלת לעצמי להמשיך לאפות, לכתוב וכמובן גם לזלול שלל מתוקים לנצח נצחים! 

ובחזרה לענייננו-
הפעם מה ששלף אותי מערימות העבודה והטיל אותי הישר לעומק המטבח,
הוא כמובן הפרויקט החודשי של חבורת ה-Daring Bakers בגירסה מיוחדת לחגים.



המטרה:
בית מעוגיות ג`ינג`ר

הזמן:
יום שבת, יום המנוחה היחיד שנשאר לי בשבוע...

העצבים:
מרוטים (וגם העייפות רבה) 

רמת הקושי:
בינונית עד גבוהה, ודורשת סבלנות רבה

 
אז אפשר להבין שנקודת הפתיחה שלי לא היתה מאוד טובה...
אבל בכל זאת האמביציה שלי לא תיתן לי לוותר על אתגר כל כך מקורי ומלהיב לביצוע
אז הפשלתי שרוולים, וקדימה למטבח!

למי שלא מכיר- עוגיות הג`ינג`ר שפחות פופולריות בארץ, הן בעלות הצלחה מטורפת בחו"ל
שם יש תיעוד להכנתן לפני מאות שנים, בצורות ובמרקמים שונים
אך אין ספק שעוגיות הג`ינג`ר חייבות קרדיט שמן במיוחד להצלחתם תודות לחג המולד,
בו נהוג לאפות בתים דקורטיביים עשויים מעוגיות ג`ינג`רברד,
ולקשט אותם בעיטורים ובדברי מתיקה בנוסח הבית של עמי ותמי.
הכנת בית מעוגיות דורשת חיתוך של עלי בצק לצורות גיאומטריות מדויקות של גג, קירות, דלת, ארובה וחלונות
כל אלה נאפים, ולאחר מודבקים יחד האחד לשני בעזרת סירופ דביק במיוחד לבית יפה אחד,
שמקושט בצבעוניות רבה.
רבים מהאופים שמכינים בתי-גי`נג`רברד נוהגים לעצב בעצמם דוגמאות בצורות שונות ומגוונות לבתים שלהם,
והתחביב המוכר הוא להכין דגם עוגייתי לבית האמיתי בו אתה גר,
אבל מאחר שנראה לי שעיצוב בניין של שלוש קומות בן שלושים שנה בגבעתיים הוא לא בדיוק הדרך אל ההצלחה,
בחרתי להשתמש בשבלונת עיצוב מוכנה, ותודה לגברת הראשונה של האפייה האמריקנית - מרתה סטיוארט.

לאחר מעשה אני יכולה לומר לכם שלמקרה שפקפקתם בכך לרגע,
הכנה של בית ג`ינג`ר מעוטר היא בהחלט לא פיקניק-
אמנם כל אחד משלבי ההכנה פשוט למדי בפני עצמו, אבל דורש השקעה, דיוק, ריכוז וסבלנות רבה
ולכן יש להצטייד בכל הנ"ל כשאתם מחליטים לאפות את הקונסטרוקציה החגיגית הזו.
באשר לתוצאה – אתם מוזמנים לשפוט בעצמכם...

כמה הערות קטנות בנוגע לבצק:
אני ערכתי כמה שינויים במתכון המקורי-
הקטנתי את כמות הקמח בצורה משמעותית מאחר והיא נראתה לי מוגזמת מדי, מהלך שהסתבר כמוצלח.
בנוסף המרתי את המולאסה האופיינית בתערובת של סילאן ודבש, לקבלת אדפטציה ארצישראלית.
הבצק שהתקבל לפני האפייה היה כל כך טעיםםםםםם, שלא יכלתי להפסיק לאכול אותו!
אולם לאחר האפייה התקבל בצק סתמי למדי בטעמו ומעט קשה במרקמו.
לכן עבור הכנת עוגיות ג`ינג`ר רגילות אני ממליצה להשתמש במתכון אחר, עם מעט ביצים וחמאה
וכן ממליצה לכם להתענג על כל נגיסה מטעמו הנפלא של הבצק לפני האפייה
להלן קצת תמונות מאופן ההכנה
(צילומים ראשונים שלי בסביבת המטבח החדשה, טראומה נוראית ותוצאה בינונית):

  






עבור הכנת הבצק, מערבבים יחד בקערת מערבל חשמלי סוכר חום, שמנת מתוקה, סילאן ודבש
עד לקבלת תערובת חלקה ללא גושי סוכר.
מי שרוצה לקבל את הטעם האופייני לעוגיות ג`ינג`ר, מוזמן להמיר את הדבש והסילאן במולאסה.




מתקבלת תערובת נוזלית למדי, מתוקה וטעימה
אליה מוסיפים קמח, סודה לשתייה וג`ינג`ר יבש טחון, עד לקבלת לבצק רך, חלק וטעים טעים!
בעזרת ידיים מקומחות מחלקים את הבצק לארבעה חלקים שווים ומעבירים לקירור
למשך כמה שעות עד לילה, להתייצבות.





בזמן שהבצק נח את מנוחת הצהריים שלו, אפשר להכין את העיצוב הרצוי עבור הבית:
לשם כך מעצבים את כל חלקי הבית באיזה גודל וצורה שתרצו
או לחילופין מדפיסים את אחד מדגמי הבתים הרבים שאפשר למצוא ברשת בגודל הרצוי.
אני השתמשתי בדגם הזה של מרתה סטיוארט,
הגדלתי אותו ב-125%,וגזרתי את כל אחד מחלקי הדגם מקרטון ביצוע.
במידה וברצונכם להשתמש בעיצוב הזה, שימו לב ששכחו לסמן בו את הגג-
לשם כך ניתן להשתמש בשני חלקים של המלבן המסומן עבור הקיר הקדמי והאחורי.
באותה הדרך תוכלו ליצור חותכנים שונים לעוגיות באיזה עיצוב וצורה שתבחרו, פטנט פשוט וקל.





כשהבצק יציב ושמח, מרדדים את כל אחד מהרבעים על גבי נייר אפייה מקומח,
לעלה בצק גדול בעובי של כחצי ס"מ.
מקררים את הבצק מעט להתייצבות, ומתחילים במלאכת היצירה:
מניחים כל אחד מחלקי הבית שנגזר מקרטון-הביצוע על גבי עלה הבצק, וחותכים סביבו בעזרת סכין קטנה וחדה.
יש להיות מדויקים ועדינים בעבודה, כי חשוב מאוד שהחלקים יצאו בדיוק בגודל הנכון.
מסדרים את כל אחד מחלקי הבצק בעדינות בתבנית אפייה, מקררים לייצוב, ואופים בחום בינוני-נמוך להשחמה.






זאת התוצאה המתקבלת עבור חלקים לבית אחד- ממש כמו דגם של מטוס.
במקרה הזה דווקא הארובה היא החלק המסובך יותר להרכבה...
מאחר והבצק מעט תופח במהלך האפייה וחשוב שהעוגיות יהיו בגודל המדויק של תבניות הקרטון שיצרנו,
ברגע שהעוגיות יוצאות מן התנור יש להניח את דוגמת הקרטון על כל חתיכה,
ולעצב אותה בעזרת סכין קטנה לגודל המקורי.
יש לבצע את הפעולה במהירות בעוד העוגיות חמות, כי לאחר שהן מתייצבות הפעולה הזו קשה מאוד לביצוע.




  
כעת מגיע החלק היצירתי – העיצוב!
מעטרים את חלקי הבית שלנו כיד הדימיון – אפשר לקשט בזיגוגים צבעוניים,
סוכריות וממתקים באיזה עיצוב שרוצים.
אני בחרתי בעיטור בסיגנון ויקטוריאני המשתמש בזיגוג לבן ופשוט.
אל החורים המיועדים לחלונות יצקתי קרמל חם שהתייצב לצורת זגוגיות, והעניק לחלונות מראה יפה וביתי.
לאחר שכל אחד מחלקי הבית מעוצב ומוכן, מדביקים את החלקים בעדינות האחד לשני יחד בעזרת קרמל חם.
בעת ההרכבה ניתן להשתמש בכוסות מטבח בתור פיגומים, ולהשעין עליהן את חלקי הבית עד שיתייצבו היטב.








ואחרי שחיברנו את כל החלקים ועיטרנו את הבית, זו התוצאה!






 אפשר לראות את האור היפה שבוקע מן החלונות תודות לזגוגיות הקרמל המאירות





וכך נראה הבית כשיורד עליו הלילה...





ומה עושים משאריות הבצק?
מכינים עוגיות מעוטרות בצורת פתיתי שלג, ומחכים...
מי יודע, אולי ירד שלג גם אצלנו...? 









בית ג`ינג`רברד מתוק

החומרים ל-2 בתים ועוד הרבה עוגיות ג`ינג`ר:

לעוגיות:
450 גרם סוכר חום כהה
360 מ"ל שמנת מתוקה (גביע וחצי פחות כף)
150 מ"ל סילאן
270 מ"ל דבש
1200 גרם קמח
1 כף סודה לשתייה
1 כף ג`ינג`ר טחון

לקרמל:
220 גרם סוכר
150 מ"ל מים

לקישוט:
400 גר` אבקת סוכר
מים או חלב
סוכריות וממתקים לעיטור כיד הדימיון

אופן ההכנה:

לעוגיות:
בקערת מערבל חשמלי לערבב יחד סוכר חום, שמנת מתוקה, סילאן ודבש
עד לקבלת תערובת חלקה ללא גושי סוכר.
בקערה נפרדת לערבב יחד קמח, סודה לשתייה וג`ינג`ר.
להוסיף את תערובת הקמח למערבל החשמלי בשלוש פעמים, עד לקבלת בצק חלק.
להמשיך לעבד עם הידיים עד לקבלת בצק חלק.
לחלק את הבצק ל-4 חלקים שווים, לעטוף בניילון נצמד ולהעביר לקירור למשך 4 שעות לפחות או למשך הלילה.
בינתיים להכין תבניות קרטון או בריסטול בצורת בית, בגודל ובעיצוב הרצוי לחיתוך.
אני השתמשתי בדגם קיים של מרתה סטיוארט, שהדפסתי וגזרתי על גבי קרטון ביצוע.
למי שרוצה אפשר להוריד את השירטוט המוכן מכאן.
לפזר קמח על 4 ניירות אפייה, ולרדד את הבצק, חלק אחד בכל פעם על גבי נייר האפייה
עד לקבלת עלה בצק בעובי קצת פחות מ-1/2 ס"מ.
לקרר את הבצק המרודד במקרר או במקפיא למשך 10 דקות לפחות
עד שיציב מספיק לחיתוך לצורה הרצויה. 
לחמם תנור לחום בינוני-נמוך 150 מעלות.
להניח על גבי כל אחד מעלי הבצק את תבניות הקרטון שהכנו מראש, ולחתוך סביב הדוגמא בעזרת סכין קטנה.
לסדר את חלקי הבצק על גבי התבנית במרווחים של לפחות 3 ס"מ בין אחד לשני,
מאחר והבצק תופח קצת במהלך האפייה. להסיר את שאריות הבצק ולשמור לשימוש חוזר.
לקרר את הבצק למשך 10 דקות לפחות, ולהעביר לאפייה למשך 25-30 דקות, עד שהבצק יציב למגע.
אין לאפות יתר על המידה כדי שהבצק לא יהיה קשה מדי לעיצוב.
להסיר את העוגיות מהתנור, ובעודן חמות להניח את דוגמאות הקרטון על כל חתיכה
כדי לבדוק שהיא בגודל הרצוי. במידה ויש צורך, לעצב את החתיכות לגודל הרצוי בהתאם.
לתת לעוגיות להצטנן לחלוטין.

לקרמל:
לרפד תבנית אפייה בנייר אלומיניום ולהניח עליה את דפנות הבית בעלות פתחים עבור חלונות.
לערבב בסיר קטן סוכר ומים ולבשל עד שהסוכר נמס לחלוטין.
להביא לרתיחה, להנמיך את הלהבה ולהמשיך לבשל למשך כ-10 דקות, עד לקבלת קרמל זהוב.
לצקת בעזרת כף את הקרמל לתוך כל פתח של חלון ולהניח להצטנן לחלוטין.
להשאיר את הקרמל שנותר בסיר בצד עבור הדבקת חלקי הבית יחד בהמשך.

לקישוט:
לצקת את אבקת הסוכר לקערה ולערבב לתוכה מעט מים או חלב, כמה כפות בכל פעם
עד לקבלת תערובת במרקם של משחה נוזלית.
(במידה והתערובת נוזלית מדי להוסיף לה עוד אבקת סוכר, במידה והיא קשה מדי להוסיף לה עוד מעט נוזלים).
להעביר את התערובת לשקית זילוף עם צנטר חלק ודק, לעטר את חלקי הבית בצורה הרצויה.
לתת להצטנן ולהתייבש לחלוטין.

להרכבה:
לחמם את תערובת הקרמל עד שתשוב להיות נוזלית לחלוטין (להיזהר שלא תישרף!).
להרכיב את דפנות הבית אחת-אחת כאשר הקרמל משמש כדבק,
ובכל פעם טובלים קצה של אחת העוגיות בקרמל החם ומצמידים במהירות לעוגייה נוספת.
ניתן להיעזר בכוסות שיחזיקו את דפנות הבית בעת ההרכבה.
באותו האופן להרכיב את הארובה, כאשר בכל פעם יש לטבול חלק אחר שלה ולהצמיד לשני.
לתת לבית להצטנן לחלוטין ולהגיש.

השבלונה ועיצוב הבית לקוחים מאתר Martha Stewart




The December 2009 Daring Bakers’ challenge was brought to you by Anna of Very Small Anna and Y of LemonpiThey chose to challenge Daring Bakers’ everywhere to bake and assemble a gingerbread house from scratch. They chose recipes from Good Housekeeping and from The Great Scandinavian Baking Book as the challenge recipes.

23 תגובות:

  1. מקסים!! חזרתי לא מזמן מארה"ב ומוכרים שם בסופרים ערכות להכנת בית כזה. כ"כ רציתי להביא אחת לבת שלי, אך לא היה לי מקום במזוודה :-(
    בכל אופן הבית יצא מהמם ומגרה מאוד.

    השבמחק
  2. אז אפשר גם לבד, ללא ערכה :)
    אולי יותר מורכב, אבל בהחלט שווה את התוצאה המתוקה!
    תודהרבה על המחמאה, וברוכה השבה ארצה

    השבמחק
  3. ענבל9/9/12 15:12

    מדהים!
    ועכשיו כשראיתי איך מכינים, עשית לי חשק גם!
    רק שאלה, האם מדובר בשמנת חמוצה, שמגיעה בגביעים, או בשמנת מתוקה כפי שכתוב, כי בסגריים כתוב שמדובר בגביע וחצי פחות כף, שלרוב מתייחס לשמנת חמוצה.
    תודה.

    השבמחק
  4. היי ענבל
    שיהיה בהצלחה אם תחליטי להרים את הכפפה-
    זה דורש קצת שינוס מותניים,
    אבל תענוג אדיר לראות בבית הזה כשהוא מוכן :)
    ולשאלתך לא מדובר בשמנת חמוצה, אלא שמנת מתוקה כפי שמצויין.

    השבמחק
  5. כל פוסט שאת מפרסמת יפה כל כך ומיוחד! במקרה נתקלתי בבלוג שלך ואני שמחה על כך! כל הכבוד לך ובהצלחה במתכונים הבאים :)

    השבמחק
  6. איזה כיף לשמוע, תודה רבה לך סופי :)

    השבמחק
  7. מדליק!! סחטיין עליך ומזל טוב לחגיגות השנה, מי יודע אולי תחכה לך מתנה מתחת לעץ :)

    השבמחק
  8. תודה ושמחה שאהבת :)
    הפוסט כבר די ישן והבלוג כבר הרבה יותר זקן מאז,
    אבל אם אני אקבל מתנה לא איכפת לי להעמיד פנים P:

    השבמחק
  9. דניאלה11/8/14 11:50

    היי פיית העוגיות..
    אני מאוד רוצה להכין את בית הזנגוויל ליום ההולדת שלי (דווקא חשבתי על בית שוקולד) אבל אני לא מצליחה למצוא את השבלונה של הבית בשום אתר..
    אני אשמח אם תוכלי לתת לי את כתובת האתר שממנה לקחת..
    תודה :)

    השבמחק
  10. היי דניאלה
    בית משוקולד נשמע כמו רעיון נפלא :)

    היה לינק לדגם מעל לתמונה שלו, כנראה לא מספיק בלט.
    כעת צבעתי בסגלגל וגם מצרפת כאן, הישר מהאתר של מרתה סטיוארט:
    http://images.marthastewart.com/images/content/web/pdfs/2009Q4/ms_hol09_snowswept_cottage_template.pdf

    לא לשכוח להגדיל את השבלונה לפני ההדפסה לגודל הרצוי,
    ושימי לב שבשירטוט הזה שכחו לסמן את הגג,
    ניתן להשתמש להכנתו בדגם של הקיר האחורי.

    שיהיה בהצלחה, צפויה לך תראפיה נהדרת :)
    וכמובן גם יומולדת שמח
    ענבל

    השבמחק
  11. דניאלה14/8/14 15:08

    היי עינבל..
    תודה רבה שחזרת אליי :)

    שמתי לב שכתבת שהרכבת הארובה קשה יותר.. איך אני מדביקה את זה????????
    עכשיו אני באמת חוששת..
    ודבר נוסף האם ניתן לעשות רצפה לבית כך שיהיה אפשר להניח אותה על עוגה?
    ושאלה נוספת וקצרצרה.. בעזרת הציפוי הלבן ניתן להדביק ממתקים על העוגה?
    מצטערת על החפירה :)

    השבמחק
  12. היי דניאלה,
    מקווה שלא חוזרת אלייך מאוחר מדי, ראיתי את ההודעה רק עכשיו

    בנוגע לארובה-
    הרכבת הארובה מעט יותר מורכבת, מאחר ויש לה די הרבה חלקים וחלקם מאוד קטנים,
    אבל אין למה לחשוש, רק לקחת בחשבון שזאת פשוט עבודה טיפונת יותר עדינה.
    הדבקת הארובה נעשית בעזרת הקרמל, בדומה להדבקה של כל חלקי הבית.

    לדעתי אין בעיה להעמיד את הבית על גבי עוגה גם ללא רצפה,
    פשוט מניחים את הבית מעל לעוגה, ומהדקים קלות כדי שתחתית הקירות ישקעו בעוגה,
    אבל אם את רוצה, את יכולה גם להכין לך רצפה.

    בעזרת הציפוי הלבן אפשר להדביק את כל הממתקים שתרצי על העוגה.
    ואת לא חופרת, בכיף :)

    בהצלחההה

    השבמחק
  13. אנונימי2/6/15 12:52

    היי מהמםםםם!
    רציתי לשאול אם את יכולה לתת לי מתכון לבצק אחר (שוקולד למשל) שיחזיק את הבית?

    השבמחק
  14. היייייי, זה באמת חמוד! :)
    מודה שלא ניסיתי שום מתכון אחר לבתי ג'ינג'רברד,
    והמתכון הזה פחות מתאים לביצוע האדפטציה,
    אז לא יכולה להמליץ על מתכון מומלץ בחום.
    אבל אפשר למצוא כאלה ברשת בקלות, בתי ג'ינג'רברד הם טרנד היסטרי בחו"ל-
    הקישי chocolate gingerbread house במנוע החיפוש ויקפצו לך מיד כמה מתכונים מתאימים
    בהצלחה

    השבמחק
  15. אנונימי13/7/15 11:01

    ב"ה
    שלום לכולן:)
    אתר מקסים שכרגע גיליתי! איזה יופי ב"ה!

    שאלתי- האם הג'ינג'ר זו חובה? האם ניתן להכין בית כזה ללא תוספת ג'ינג'ר?
    אני לא יודעת איך זה יתקבל בקרב הסועדים:)

    תודה תבורכי!
    רעות:)

    יחי המלך המשיח!

    השבמחק
  16. היי רעות
    ברוכה הבאה ונעים להכיר :)
    הג'ינג'ר כאן לא מאוד דומיננטי למרות הכמות,
    אבל בהחלט אין בעיה גם לוותר עליו.
    בהצלחה!
    ענבל

    השבמחק
  17. היי,
    אני מתכנן להכין בית כזה שיישב על עוגת היער השחור.
    האם ניתן לאחסן את הבית על העוגה במשך כמה ימים במקרר(4 ימים לפני האירוע) ללא פגיעה במראה שלו? או שממש חייב להכין באותו היום? תודה רבה

    השבמחק
    תשובות
    1. היי ניסים
      לא ממליצה להניח את הבית על העוגה כמה ימים מראש, מכמה סיבות.
      ראשית הלחות מהקרם של העוגה וגם הלחות מהמקרר יגרמו לעוגיות להיות רכות ושבירות יותר.
      שנית ויותר חשוב - קירות הבית מוצמדים בעזרת קרמל, וקרמל מתרכך ונמס לאחר יום בקירור.
      ניתן להכין את קירות הבית מראש ולאפסן בקופסא אטומה בטמפרטורת החדר,
      אך את הדבקתם לעשות ביום אכילת העוגה, ולהניח על גבי העוגה קרוב יחסית למועד ההגשה.
      הרבה בהצלחה! נשמעת כמו עוגה מגניבה :)

      מחק
  18. הי פיה!
    מה זה אומר 150 מ"ל סילאן? יש את זה בהמרה לגרמים?..

    השבמחק
    תשובות
    1. היי! הלכתי למדוד עבורך :) זה יוצא חצי כוס ועוד 3 כפות

      מחק
  19. אנונימי16/2/17 12:48

    היי פיה יקרה,
    זו פשוט יצירה מקסימה! (אחת מיני רבות שלך)
    רציתי לשאול - במידה ויש סרבני גינג'ר האם כדאי להכין את המתכון המדובר ללא הג'ינג'ר או שעדיף בכלל ללכת על מתכון עוגיות וניל המניב עוגיות יציבות יחסית ולרדד די עבה (למשל בצק 123 פשוט)?
    תודה רבה!

    השבמחק
    תשובות
    1. היי!
      תודה רבה ושמחה שאהבת :)
      חייבת לומר שגם ללא הג'ינג'ר אלו עוגיות בטעם מודגש יחסית שמותאם יותר לחיך האמריקאי,
      ולא בטוחה שכל ילד אצלנו בארץ יאהב.
      עם זאת בצק 123 יכול להתפרק לך, הבצק כאן מאוד נוקשה ויציב ומותאם במיוחד לבניית בתים כאלה.
      הייתי מכינה אותן ללא הגי'נג'ר, ומקסימום סומכת על כך שהבית יהיה "לראותם בלבד" או מקווה שהילדים בכל זאת יאהבו :)

      מחק
    2. אנונימי20/2/17 14:38

      תודה רבה, אין כמוך! :)

      מחק

Print Friendly and PDF
כל הזכויות שמורות ל"פיית העוגיות". אין להעתיק או לעשות שימוש בחומרים ללא אישור מפורש. מופעל על ידי Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...