יום שלישי, 15 בדצמבר 2015

פאי תותים בשמנת





כשהיייתי קטנה, הקינוח שחיכיתי לו בכל חורף
היה ללא כל ספק תותים בשמנת חמוצה...

עם הגעתם של התותים למדפים,
מיד היו מוצאים את עצמם אצלנו במטבח-
נשטפים היטב היטב בקערה גדולה, נקצצים לקוביות גדולות ואדמדמות,
וקופצים ראש לקערה עם הרבהההה שמנת חמוצה,
פרוסות או קוביות של בננה בשלה,
וכמה כפות סוכר, שמרגישים מתפצפץ בפה בכל נגיסה ונגיסה...

בהשראת אותו קינוח ילדות פשוט ואהוב,
החלטתי להכין הפעם פאי תותים במלית קרמית ועשירה של שמנת חמוצה,
עם קליפת לימון מגוררת, תמצית וניל וגבינה כחושה
על בסיס קלתית בצק פריכה, וכמובן פרוסות של תותים טריים מעטרים מעל-
פאי קלאסי וטעים, בטעמים אהובים של פעם :)

  


כדי להפוך את הפאי למרשים למראה למרות פשטותו,
(כי אם כבר פאי פשוט - למה שאני לפחות לא אכייף קצת בדרך?)
השתמשתי הפעם בטריק דקורטיבי,
לעיצוב הפאי בצורת טבעת מגניבה, ובקלי קלות.

כל מה שצריך לעשות, הוא להניח רינג או חותכן עגול במרכז קלתית הבצק,
ולכרוך מסביבו רצועת בצק דקה-
והרי קיבלתם בקלי קלות קלתית טבעת סופר מרשימה.
וכדי שגם אתם תוכלו לראות כמה זה פשוט, אפילו צילמתי את שלבי העיצוב,
ותוכלו למצוא אותם בגוף המתכון.
שיהיה בתיאבון!






  


כמה דברים לפני שמתחילים:


- אפשר כמובן לוותר על יצירת החור במרכז הקלתית,
  ולהכין פאי סטנדרטי, עגול ויפה!

- מתחשק לכם להכין פאי טבעתי, אבל אין לכם בבית רינג בגודל הנחוץ? אלתרו!
  אפשר גם להיעזר בכוסות נייר המותאמות לאפייה, קוקוטים מחרסינה,
  או כל כלי עגול דוגמת כוס או קערה, בתנאי שמתאים לאפייה.

- מאחר והמתכון מותאם גם להכנה של טארט עגול ומלא,
  במידה והכנתם את הפאי בצורת טבעת כמוני,
  צפויה להישאר לכם קצת מלית עודפת, אז תהנו מהזלילה :)
 




פאי תותים בשמנת


החומרים:

לקלתית:
140 גרם (כוס) קמח
20 גרם (כף וחצי) שקדים טחונים
20 גרם (2 כפות שטוחות) קורנפלור
60 גרם (חצי כוס) אבקת סוכר
קורט יפה מלח
1 כפית קליפת לימון מגוררת
115 גרם חמאה קרה, בקוביות
1 חלמון
1-2 כפות חלב או מים קרים

למלית שמנת חמוצה:
100 מ"ל (חצי כוס פחות כף) שמנת מתוקה
50 גרם (חצי כוס פחות כף) אבקת סוכר
250 גרם גבינה כחושה לאפייה (רצוי טבורוג, אפשר גם כנען או טוב טעם)
85 גרם (חצי כוס פחות כף) סוכר
קליפה מגוררת מלימון אחד
2 כפות מיץ לימון
1 כפית תמצית וניל
330 גרם (גביע ו-2/3) שמנת חמוצה 

לציפוי:
סלסלת תותים בשלים
מעט ריבת תות מחוממת קלות, או נפאז' מדולל
עלי נענע, לעיטור

כלים:
תבנית פאי או רינג 26 ס"מ
רינג או חותכן 10-12 ס"מ (לא חובה)

אופן ההכנה:

לקלתית:
במעבד מזון, מעבדים יחד קמח, שקדים טחונים, קורנפלור, אבקת סוכר, מלח וקליפת לימון.
מוסיפים חמאה קרה בקוביות, ומעבדים לקבלת פירורי בצק.
מוסיפים את החלמון וכף-שתיים של חלב קר או מים לפי הצורך, ומעבדים רק עד לקבלת בצק.
מעבירים לקירור למשך שעה לפחות.
מרדדים את הבצק על משטח מקומח לעלה דק, הגדול במעט מגודל התבנית,
ומרפדים בבצק את תבנית הפאי, תחתית ודפנות.

במידה ויוצרים פאי טבעתי, נועצים במרכז הקלתית רינג של 10-12 ס"מ משומן קלות מבחוץ,
(אפשר גם לעטוף אותו בנייר אפייה כדי לאפשר שליפה קלה),
ומסירים את עיגול הבצק שקרצנו מהמרכז. יוצרים משאריות הבצק רצועה ארוכה בגובה דפנות הפאי,
ומצמידים אותה סביב לרינג. במידה ומכינים פאי עגול ומלא, פשוט מדלגים על חלק זה וממשיכים כרגיל.


מנקבים את תחתית הבצק במזלג ומעבירים לקירור או הקפאה לשעה.
מחממים תנור לחום בינוני 180 מעלות, מכסים את הקלתית בניילון נצמד עמיד בחום או נייר אלומיניום / נייר אפייה מקומט,
ומניחים מעל משקולות אפייה או קטניות יבשות. אופים את הקלתית 20 דקות באפייה עיוורת, 
לאחר מסירים בעדינות את המשקולות, ואופים עוד 10-15 דקות נוספות באפייה רגילה עד הזהבה יפה. מצננים היטב.

למלית שמנת חמוצה:
בקערת מערבל חשמלי מקציפים את השמנת המתוקה עם אבקת הסוכר לקצפת יציבה,
מעבירים לקערה קטנה, ושומרים בינתיים בקירור.
מוסיפים לקערת המערבל את הגבינה הכחושה, סוכר, קליפת לימון מגוררת, מיץ לימון ותמצית וניל,
ומעבדים יחד לקרם חלק. מוסיפים את השמנת החמוצה ומערבבים קלות לאיחוד.
לבסוף מוסיפים פנימה את השמנת המוקצפת, ומקפלים במרית לתערובת חלקה.
משטחים את המלית בתוך הקלתית האפוייה, ומעבירים לקירור להתייצבות.

לציפוי:
שוטפים את התותים, מייבשים ופורסים,
מסדרים את התותים על גבי הפאי, סביב סביב כשהם נשענים מעט האחד על השני.
מברישים במעט נפאז' מדולל או בריבה מחוממת, ומפזרים כמה עלי נענע לקישוט.






55 תגובות:

  1. מתה על תות שמנת
    והטריק עם הרינג הפנימי הורס - יאומץ בהחלט!

    השבמחק
  2. כל כךךךך יפה!

    השבמחק
  3. יפה בצורה בלתי רגילה! הטריק עם התבנית גאוני...

    השבמחק
  4. טעים עם גבינה קשה או שעדיף להמיר לגבינת שמנת?

    השבמחק
    תשובות
    1. אני אהבתי את התוצאה ככה :)
      אבל אם רוצים אפשר לשחק גם בגבינות אחרות לפי הטעם האישי

      מחק
  5. מושלם מושלם מושלם!! איך אני אוהב תותים! ואני לגמרי הולך לאמץ את הטריק לטארט הבא שאכין.

    השבמחק
  6. מקסים ומרשים! ינוסה בקרוב

    השבמחק
  7. מהמם ענבל 💕 בטוח שאאמץ את המתכון כולל הטריק המדליק

    השבמחק
  8. מהמם ומהממת כמו תמיד :)
    לגמרי הולכת לאמץ ולהוציא מיד מהארון את תבנית הרינג שלי.
    נשיקות.

    השבמחק
  9. כל כך יפה ולגמרי בין הקינוחים האהובים עליי:)
    לא מפסיקה לתת השראה ולספק מודל לחיקוי ברמת האסתטיות והדיוק!

    השבמחק
  10. וואי!
    לגמרי קורה! :)

    השבמחק
  11. וואו העוגה נראית מדהים!!
    שאלה: אם אנסה את המתכון עם גבינת מסקרפונה? נראה לך שיצא טוב??

    השבמחק
    תשובות
    1. מבחינה טכנית ודאי שזה אפשרי,
      אבל כמובן ישנה קצת את המרקם והטעם בהתאם.
      לא ניסיתי אז לא יכולה לומר מה התוצאה המועדפת עליי :)

      מחק
  12. Preciosa e impresionante ...me encanta feliz Navidad y año Nuevo 2016

    השבמחק
    תשובות
    1. ¡muchas gracias! Feliz año nuevo :)

      מחק
  13. פייה יקרה, האתר שלך מקסים והמתכונים מדהימים!!!! אז קודם כל תודה על המתכונים, על ההנאה וגם על הציפייה למתכון הבא :-)
    אני גרה עכשיו בחו"ל ואני לא ראיתי גבינה כחושה לאפייה. במה אפשר להשתמש במקום?

    השבמחק
    תשובות
    1. היי סיגל!
      תודה על המילים היפות :)
      ה-curd cheese למיניהן לא אמורות להיות דומות לגבינה הכחושה?
      בגדול אפשר גם לנסות עם גבינות אחרות שיש בהישג יד,
      רצוי גבינות סמיכות בטעם לא דומיננטי מדי.
      מניחה שגבינת שמנת למשל יכולה לעשות פה את העבודה.

      מחק
  14. לא פחות ממושלם

    השבמחק
  15. וואו זה כל כך יפה!! ואין ספק שגם טעים :)

    השבמחק
  16. פשוט מהמם!
    ינוסה בהחלט :)
    את יצירתית כ"כ שזה תענוג כל פעם.

    השבמחק
  17. ענבל היקרה הכנתי את העוגה וכמובן השתמשתי בטריק המדליק.עוגה טעימה ויפייפיה.התותים שלי שמנמנים ופחות מדוגמים משלך אבל הטעם קובע. תודה על עוד מתכון מנצח.

    השבמחק
    תשובות
    1. איזה כיף, שמחה מאוד לשמוע! :)

      מחק
  18. היי ענבל! נראה פצצה! יעבוד עם תבנית 28 ורינג באמצע מבחינת הכמויות?
    מה הכוונה לעטוף בניילון נצמד את הקלתית? איך מחממים אותו בתנור?? יש לך פתרון אחר ללא ניילון?
    תודה! את אלופה :)

    השבמחק
    תשובות
    1. היי עמית!
      הבצק יכול להיות קצת דק לך,
      אפשר פשוט להכפיל מראש את הכמויות במתכון ב-1.2 להתאמה (הגדלה של 20%).
      בנוגע לניילון נצמד, אם מדובר בניילון עבה לרוב לא תהיה בעיה לאפות איתו,
      אבל לפעמים זה גם תלוי בסוג הניילון.
      אם לא מתחשק להתנסות, אפשר פשוט להשתמש בנייר אפייה או בנייר אלומיניום.
      בהצלחה :)

      מחק
  19. היי ענבל, שתי שאלות:
    1. האם ניתן להכין את הטארט בתבנית קפיץ 26 ס"מ?
    2. אין לי הרבה זמן פנוי ביום בו אני רוצה להגיש את הטארט לכל הקירורים וכו'. כיצד אני יכולה לחלק עבודה? האם זה יהיה בסדר להכין ולאפות את הקלתית יום קודם, ובאותו היום להכין את המלית? ובנוגע למלית - כמה זמן קירור היא צריכה פחות או יותר?
    כמובן שאם יש הצעות ייעול אחרות אשמח לשמוע (:

    השבמחק
    תשובות
    1. היי :)
      1. עקרונית אפשר גם להכין טארטים בתבנית קפיץ רגילה,
      אבל יכול להיות שקצת תסתבכי, מאחר ועדיין תצטרכי לעצב בתוכה דפנות נמוכות יותר בגובה טארט.
      שימוש בתבנית טארט יעזור לך לקבל תוצאה יותר יפה ואסטטית בפחות זמן...

      2. אין בעיה להכין ולאפות את קלתית הבצק יום קודם.
      אגב כשאני צפופה בזמן אני מכינה את הבצק ומרפדת בו את התבנית כמה ימים מראש,
      ושומרת אותו ככה בהקפאה עד שצריכה לאפות אותו. פריסת הזמנים בהחלט מקלה.

      בנוגע למלית למיטב זיכרוני היא צריכה כמה שעות טובות של קירור.
      אם יש לך מספיק זמן יום קודם אין בעיה להכין את הטארט כולו כולל המלית,
      ולמחרת רק לסדר את התותים. אם אין זמן להכל תחלקי את זה לחלקים איך שבא לך-
      אפיית הקלתית יום קודם, וביום ההגשה מילוי הטארט וכו' לפי הנוחות וההעדפה.
      בהצלחה!

      מחק
  20. פשוט מדהים!
    אם אין לי רינג קטן יותר, יש לך רעיון במה אוכל להשתמש במקום?

    השבמחק
    תשובות
    1. היי שחר
      אפשר לנסות ולאלתר עם כל כלי בערך בקוטר הזה שניתן להכניס לתנור.
      למשל קוקוטים מחרס שעמידים בחום, קערית קטנה המתאימה לאפייה,
      או כוסות אפייה מנייר. כדאי לעשות סיור בארון הכלים, ולראות מה יכול להתאים.
      מומלץ לעטוף את הכלי בנייר אפייה, כדי שיהיה קל להסיר אותו בתום האפייה.
      וכמובן שבמקרה הכי גרוי, אפשר פשוט להכין את הטארט כרגיל, ללא החור במרכז. הוא יהיה טעים באותה המידה :)

      מחק
  21. היי ענבל,
    כמה זמן הטארט ישמר במקרר?

    השבמחק
    תשובות
    1. היי עדי!
      הטארט יהיה במיטבו ביומיים הראשונים.
      אחר כך עדיין יהיה טעים, אבל קצת יותר עייף.

      אם מתכננים להכין מראש למועד ספציפי, אפשר גם לשמור את הקלתית בנפרד בקופסה אטומה לכמה ימים,
      ולהכין את המלית ולהרכיב ביום ההגשה או יום קודם.

      מחק
    2. תודה על התשובה המהירה! אין עליך:)

      מחק
    3. תודה על התשובה המהירה! אין עליך:)

      מחק
  22. ועוד שאלה: יש לי גלזורה קרה, משתמשים בזה כמו נפאז'?

    השבמחק
    תשובות
    1. גלזורה קרה הכוונה למירואר?
      במידה וכן משתמשים כמו בנפאז' רק שזה לא דורש תוספת מים או חימום,
      פשוט מערבבים למרקם אחיד ומורחים מעל האובייקט המיועד :)

      מחק
  23. היי,
    כבר הכנתי את הפאי והיה ממממש מושלם.
    עכשיו אני רוצה להכין פאי/ טארט עם רינג חלק.
    איך עושים זאת? במה עוטפים את התחתית? איך אפשר להעביר את זה למגש קרטון להגשה? הכי הבצק יתפורר אם ארים אותו אחרי אפייה ללא מגש קשיח. ביו טיוב לא מצאתי פתרון.

    השבמחק
    תשובות
    1. היי לאל!
      שמחה לשמוע שיצא מוצלח :)
      רינגים עוטפים מבחוץ בנייר אלומיניום, שמעליו מונח ריבוע של נייר אפייה בגודל התבנית
      לזה את יכולה למצוא דווקא תמונות או סירטונים להמחשה ברשת בקלות.
      אפשר גם פשוט לעטוף מבחוץ בניילון נצמד עבה שמתחתיו נייר אלומיניום, ולשים בפנים עיגול של נייר אפייה.
      בנוגע להעברה למגש קשיח ראשית אם מעבירים בעדינות רבה כשהפאי לאחר קירור זה לא יתפורר,
      אבל ליתר ביטחון אפשר להשתמש בספטולה, אם אין לך אפשר גם בתרווד.

      מחק
  24. אני מאוהבת בבלוג הזה.. מחכה לרגע שתוציאי כבר ספר!!

    הרבה זמן אני חושבת להכין את הפאי הזה, היופי שלו פשוט מהפנט. חשבתי שהוא יתאים לשבועות הבעיה שאין כבר תותים.. יש לך רעיון יצירתי אולי מה לשים במקום (שאיננו דובדבנים / פירות יער)?

    תודה רבה!
    שיר

    השבמחק
    תשובות
    1. היי שיר
      תודה רבה! ספר יגיע אולי בבוא היום :)
      עמד לי על קצה הלשון להציע לך דובדבנים או פירות יער, חחח
      אבל בגדול זה הכי עניין של טעם אישי ופירות שאת אוהבת, כי רוב הפירות יכולים להשתלב פה.
      אפשר לעטר בקוביות של אננס, או בענבים בשני צבעים. או בפלחי הדרים.
      או בקוביות תפוחים ואגסים מוקפצות בחמאה.
      אם רוצים אפשר גם לוותר על פירות לגמרי ולעטר בתלוליות של קצפת שאפשר להוסיף לה קפה מומס,
      או מחית פיסטוק, או ריבת חלב. או לפזר פירורים מעל לקבלת טארט גבינה פירורים...
      תרגישי חופשי לשחק עם הטעמים כיד הדימיון. בהצלחה!

      מחק
    2. הכנתי עם ענבים בשני צבעים. יצא טעים ברמה משוגעת! אני הולכת לאמץ את הבצק הזה לעוד הרבה מאפים מתוקים

      תודה!!

      מחק
    3. איזה כיף לשמוע :)
      תודה!

      מחק
  25. אנונימי25/6/16 17:56

    סליחה על השאלה האווילית אבל הדבר היחיד שלא הצלחתי למצוא באתר המדהים שלך הוא איך להדפיס את המתכון בשביל שלא לרוץ לצג המחשב כל רגע? לבד כמובן מהעתק הדבק

    תודה תודה
    יונת

    השבמחק
    תשובות
    1. היי יונת!
      הכי לא שאלה אווילית
      אני דווקא חובבת גדולה של "העתק הדבק" :)
      אבל למטה מימין תוכלי למצוא כפתור Print
      אפייה נעימה

      מחק
  26. היי ....במקום תותים אפשר תאנים?

    השבמחק
    תשובות
    1. היי שלומית!
      בוודאי, זה יכול להשתלב נהדר עם תאנים.
      כדאי גם לטפטף מעל מעט דבש בעת ההגשה להשלמת הטעמים
      בתיאבון :)

      וסיפה למלית מעט דבש,

      מחק
  27. היי ענבל, אשמח אם תוכלי להסביר את התהליך של המשקולות והאפיה העיוורת, מדוע אי אפשר פשוט לכסות את כל הקונסטרוקציה בנייר אלומיניום ואז להוריד? תודה!:)

    השבמחק
    תשובות
    1. היי אנה!
      מטרת האפייה העיוורת במקרה הזה היא להפעיל משקל על הבצק כדי שלא ייתפח בחלקה הראשון של האפייה, וכך הקלתית תישאר דקה ובעלת צורה יפה.
      מאחר ונייר אלומיניום לבדו אינו מספיק כבד, אם מרפדים את הבצק בנייר בלבד לא עשית כלום- הוא עדיין יתרומם ויתפח ואז פספסנו את המטרה. לכן משקולות האפייה ששמים מעל הן קריטיות.
      לי יש במטבח צנצנת קבועה של שעועית יבשה שאני מחליפה פעם בכמה זמן, ומשמשת כמשקולות אפייה לשימושים רבים. מקווה שההסבר ברור ובהצלחה :)

      מחק
  28. לגבי העבודה עם גבינה טוגבורג - בשלב שהכנסתי אותה לא הצלחתי להפוך אותה לחלקה לגמרי. האם יש דרך לעשות זאת?

    השבמחק
    תשובות
    1. היי עדי!
      דווקא לעומת גבינות כחושות אחרות הטבורוג נוטה להיות חלקה למדי,
      יש כאלה שמגיעות ממש במרקם של גבינת שמנת, אבל כנראה שגם זה תלוי בסוג שקונים.
      אם ההקרמה במיקסר לא מספיקה להעלמת הגרגיריות, אפשר לעבד במעבד מזון או בבלנדר מוט למרקם חלק או לסנן במסננת צפופה.
      חשוב לעשות זאת לפני הוספת השמנות פנימה, כי לאחר שמוסיפים אותן כבר לא תהיה אפשרות לשנות את המרקם. בהצלחה!

      מחק
  29. היי
    התחלתי להכין (כבר כמה ימים ברצף מכינה מתכונים שלך וממש ממש נהנת)
    ופתאום רואה שאין לי את הגבינת טוב טעם הזו
    יש לי יוגורט
    יש לי רוויון
    יש גבינה לבנה
    משהו מהם יכול ללכת?
    תודה

    השבמחק
    תשובות
    1. או לחילופין אולי להכין משהו אחר עם הבצק כי כבר הכנתי אותו

      מחק
    2. יש לי תחושה שהסתדרת בינתיים :)
      פחות ממליצה על יוגורט או ריוויון כתחליפים, יש צורך בגבינה סמיכה יותר.
      גבינה לבנה תעבוד בלית ברירה אבל היא תעניק טעם פחות משובח.
      לחילופין אפשר למלא את הטאטר בכל קרם אחר שאוהבים, השמיים הם הגבול.
      את יכולה להציץ במתכוני טארטים שונים כאן בבלוג או ברשת
      בהצלחה ושבת נפלאה

      מחק

Print Friendly and PDF
כל הזכויות שמורות ל"פיית העוגיות". אין להעתיק או לעשות שימוש בחומרים ללא אישור מפורש. מופעל על ידי Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...