יום שני, 23 במאי 2016

טארט דובדבנים, הדובדבן שבקצפת



אחרי שיברון הלב מעזיבתם של התותים,
חיפשתי להטביע את צערי, ולהתנחם לבינתיים בפרי אדמדם אחר.
הדובדבנים הארגמניים והיפים ששוטפים עכשיו את המדפים משכו את תשומת לבי,
והחלטתי להקדיש להם קצת תשומת לב ולנסות איתם את מזלי.
מי יודע, אולי למערכת היחסים בינינו יש סיכוי?

עד כה איכשהו דובדבנים טריים אף פעם לא היו פרי שהתחברתי אליו.
אולי כי מסיבה מסויימת הפירות הללו אף פעם לא ביקרו אצלי בבית כילדה.
אולי בגלל הסבלנות שדורש תהליך הגילעון המפרך.
אולי בגלל טעמי הלוואי של הארטיק מהילדות בטעם דמוי דובדבן,
שבגיל ההתבגרות כל הבנות שמחו לזלול רק כי השאיר אודם על השפתיים.
ואולי כי בדרך כלל בתקופת האביב הייתי תמיד כל כך עמוסה בעבודה,
שנהגתי לפספס על דרך קבע את עונתם הקצרה...

מכאן או מכאן, כמו כל גרגרנית טובה,
הקראש על הפרי היפהפה לא איחר להגיע, וההתאהבות בדובדבנים היתה מהירה.

את הריבאונד החדש בזרועות הפירות האדומים, החלטתי לחגוג הפעם בטארט קיצי ומרענן של פנה קוטה ודובדבנים.




הטארט מורכב מקלתית בצק פריך פיסטוק, משוח בשכבה של קונפיטורת דובדבנים,
ממולא בפנה קוטה, ומעוטר בדובדבנים טריים שהשריתי בסוכר ובברנדי.
התוצאה המתקבלת מאוד טעימה קיצית וכיפית, בדמות טארט קליל ומפנק שכיף ליישר ממנו עוד ועוד.

כדי לשדרג את הטארט ולהעניק לו מראה מרשים במיוחד,
השתמשתי בטריק מגניב שכבר ניצלתי בעבר (אוי, תותיםםםם!) לעיצוב קלתית הטארט לצורת טבעת.

עבור ההכנה משטחים את הבצק כהרגלנו על גבי כל תבנית טארט רגילה או רינג נמוך לאפייה,
נועצים כלי עגול חסין חום במרכז (הכי טוב רינג או חותכן), וכורכים סביבו רצועת בצק דקה.
וזהו! זה כל מה שתצטרכו לעשות כדי לשדרג את הקלתית הסטנדרטית לקלתית טבעתית מיוחדת ומרשימה.

וכהרגלי לעיתים, בשביל להיכנס לאווירה קבלו גם שיר אייטיז דובדבני ומטופש לסיום :)
  






כמה דברים לפני שמתחילים:


-תוהים איך לגלען דובדבנים טריים בקלות ובמהירות? הנה כמה רעיונות מוצלחים שהציעו הגולשים .
רבע שעה של גילעון תוך מחשבות על העולם, ואתם שם.

-ניתן בהחלט להכין את הטארט גם בשימוש בדובדבנים קפואים, מחוץ לעונה או סתם כי מתחשק.

מי שרוצה יכול גם לוותר על טריק הטבעת,  ולהכין את הטארט כרגיל, עגול ויפה.
במקרה כזה כדאי להגדיל קצת את כמות המלית.

-במצברוח למלית גבינתית? תוכלו להמיר 100 מ"ל מכמות השמנת המתוקה ב-100 גרם גבינה לבנה,
לקבלת קרם פנה קוטה גבינתי וטעים.




טארט פנה קוטה ודובדבנים


לקלתית פיסטוק:
140 גרם (כוס) קמח
30 גרם פיסטוקים טחונים (אפשר גם שקדים טחונים)
20 גרם (2 כפות) קורנפלור
60 גרם (6 כפות גדושות) אבקת סוכר
קורט יפה מלח
115 גרם חמאה קרה, בקוביות
1 חלמון
2-3 כפות חלב או מים קרים
קונפיטורת דובדבנים

למלית פנה קוטה:
3 גרם (2/3 כפית) ג'לטין
250 מ"ל (גביע) שמנת מתוקה
25 גרם (2 כפות) סוכר
1/2 כפית מחית או תמצית וניל
                        
לציפוי:
500 גרם דובדבנים, טריים מגולענים או קפואים
50 גרם (4 כפות) סוכר
3-4 כפות ברנדי או רום

כלים:
רינג נמוך או תבנית טארט 24 ס"מ

אופן ההכנה:

לקלתית פיסטוק:
במעבד מזון, מעבדים קמח, פיסטוקים טחונים, קורנפלור, אבקת סוכר ומלח.
מוסיפים חמאה קרה בקוביות, ומעבדים לפירורי בצק. מוסיפים חלמון וחלב קר או מים לפי הצורך, 
ומעבדים רק עד לקבלת בצק. מעבירים לקירור לשעה לפחות.
מרדדים את הבצק על משטח מקומח לעלה דק הגדול במעט מגודל התבנית,
ומרפדים את תבנית הפאי, תחתית ודפנות. נועצים במרכז הקלתית רינג של 10-12 ס"מ משומן קלות מבחוץ
(מומלץ לעטוף אותו בנייר אפייה כדי לאפשר שליפה קלה). מסירים את עיגול הבצק שנוצר במרכז.
יוצרים מיתרת הבצק רצועה ארוכה בגובה דפנות הפאי, מצמידים אותה סביב לרינג הפנימי ומהדקים.
מוודאים שהטארט נטול סדקים, כדי שהמלית הפנה קוטה לא תנזל.
מנקבים את הקלתית במזלג ומעבירים לקירור או הקפאה לשעה.




מחממים תנור ל-180 מעלות, מכסים את הקלתית בניילון נצמד או נייר אפייה מקומט, 
ומניחים מעל משקולות אפייה או קטניות יבשות. אופים את הקלתית 20 דקות באפייה עיוורת,
לאחר מסירים בעדינות את המשקולות, ואופים עוד 10-15 דקות נוספות באפייה רגילה עד הזהבה יפה. 
מצננים היטב. מושחים את הקלתית בשכבה דקה של ריבה, מעבירים בינתיים לקירור.

למלית פנה קוטה:
בקערית קטנה מערבבים ג'לטין עם 1-2 כפות מים, מניחים לשבת ל-5-10 דקות לספוח נוזלים.
בסיר קטן מבשלים שמנת מתוקה, סוכר ומחית או תמצית וניל, עד שהתערובת כמעט מגיעה לרתיחה והסוכר נמס. 
ממיסים את הג'לטין (10 שניות במיקרו), ומערבבים לתוך השמנת. מכסים את פני התערובת בניילון נצמד כדי שלא תקבל קרום,
מניחים להצטנן עד שהתערובת לא חמה למגע ומסמיכה קלות, ויוצקים בעדינות לתוך הקלתית.
מעבירים להקפאה לכמה שעות להתייצבות מלאה, ומעבירים למקרר. 

לציפוי:
בינתיים מערבבים את הדובדבנים עם סוכר וברנדי או רום, ומעבירים לקירור לכמה שעות. 
בעת ההגשה עורמים מעל לטארט הרבה דובדבנים ומטפטפים כמה כפות מהסירופ.


46 תגובות:

  1. אמנם כבר קשה להשיג תותים אבל יש לי מקור חשאי אם תרצי צרי קשר ואגלה לך ;) ומשהו שלימדו אותי השנה ולא ידעתי ואכן נפלא עם תותים. כדי למנוע/ להאט קלקול של התותים שמים בכלי של טפרוואר, נייר מגבת בתחתית מעליה את התותים ישירות מהסלסלה, בערימה מסודרת בעדינות. למעלה עוד נייר מגבת, סוגרים באיטום במכסה והתותים מחזיקים המון המון זמן. קניתי שבוע לפני יום העצמאות והם החזיקו עוד 4 ימים אחרי יום העצמאות. לא שרדו יותר כי אכלנו אותם :)

    השבמחק
    תשובות
    1. בדיוק היום ראיתי תותים באחד משווקי האוכל והתאפקתי ממש :)
      אחכה בסבלנות עד לעונה הבאה, ותודה על הטיפ!

      מחק
  2. הטארט היפייפה הזה לגמרי ממתיק את בעסת הפרידה מהתותים. והטריק עם הרינגים פשוט גאוני!

    השבמחק
  3. אנונימי24/5/16 13:21

    נראה מדהים!
    מה הגובה של הרינג? כדי שאדע איזה גובה רינג פנימי לקנות (ודרך אגב- 10 או 12?)

    השבמחק
    תשובות
    1. היי!
      גובה הרינג הפנימי לא באמת משנה-
      אני השתמשתי ברינג גבוה, ופשוט חתכתי רצועת בצק בגובה תבנית הטארט והצמדתי סביב.
      השמשתי ברינג בקוטר 12 אבל אפשר גם 10 או כל גודל בסביבה, לפי מה שיש לך בבית או מה שאתה מוצא בחנות. אפשר גם להשתמש בחותכן אם יש בהישג יד.

      מחק
    2. אנונימי25/5/16 12:09

      תודה!
      אבל מה הגובה של הרינג החיצוני. לא רוצה שיהיה לי פחות מדי בצק או שיצאו קירות גבוהים מדי...

      מחק
    3. אה :) לא ציינתי כי אני מניחה שממילא כל אחד משתמש בתבנית שיש לו בבית, וההבדלים ממילא מינוריים.
      אני השתמשתי ב-2.5 ס"מ, אפשר גם 3, יש מספיק בצק.
      בהצלחה

      מחק
  4. את הורגת אותי כל פעם מחדש אם הרפרנסים לשירי האייטיז. בא לי עוד ערב אייטיז עכשיו

    השבמחק
    תשובות
    1. הוא עלה לי לראש ולא יכלתי לשמור לעצמי, חחחח
      שמחה שיש מי שמעריך את הטראשיות :)

      מחק
  5. אנונימי29/5/16 14:32

    הי פייה מדהימה, אני מאוהבת מאד בבלוג שלך, הכל יצירות מופת,
    אפשר להגשים לי חלום ולעשות מתכונים בהשראת התוכנית בייק אוף ,שאני ממש אוהבת לראות אותה?
    תודה!!

    השבמחק
    תשובות
    1. בשביל זה קיימת התכנית עצמה :)
      צפייה נעימה

      מחק
  6. היי המתכון נראה מדהים! אפשר להחליף את החמאה בשומן קוקוס ואת השמנת מתוקה בקרם קוקוס לגרסת פרווה או שחייבים ללכת על מרגרינה...?

    השבמחק
    תשובות
    1. היי חנה! אפשרי להשתמש גם בשמן קוקוס קר מאוד כתחליף לחמאה, כמות של 100 גרם תספיק לך.
      יתכן מאוד שלא יהיה צורך בתוספת של כף או שתיים של מים או חלב במקרה הזה,
      אז תוסיפי רק במידה והבצק מרגיש יבש. בהצלחה!

      מחק
  7. אנונימי4/6/16 20:48

    עוגה יפייפיה!!! כרגע בהכנה. שאלה לגבי הפנה קוטה- פעלתי בהתאם להנחיות ואפילו שקלתי כמויות. כרגע ה"קרם" הצטנן קמעה אבל ממש לא הסמיך זה מרגיש ממש נוזלי. הכנסתי את קערת "הקרם" לקירור בינתיים אבל רציתי לדעת אם ככה זה אמור להיות ורק לאחר ההקפאה עם הטארט המוכן זה מתייצב או שמשהו נכשל בהכנה? אני למשל? :)

    השבמחק
    תשובות
    1. היי!
      זה בסדר גמור, מסמיך רק באופן יחסי אבל אכן נשאר מאוד נוזלי בשלב זה.
      הקרם יתייצב לגמרי רק אחרי הקפאה של כמה שעות, אז אל חשש :) את בסדר גמור
      הרבה בהצלחה!

      מחק
  8. אנונימי4/6/16 21:36

    תודה רבה פייה מצוינה! גם על התשובה המהירה וגם על המתכון הנפלא. הערת אגב: באופן ההכנה של הקלתית ציינת להוסיף קליפת לימון(שלם אני מניחה?) אך במרכיבים זה לא מצוין כלל אז רק לידיעה אם תרצי להוסיף. שוב תודה רבה רבה ושבוע נהדר שיהיה! ורד

    השבמחק
    תשובות
    1. צודקת! בסוף ויתרתי עליו ומחקתי מרשימת המרכיבים אך לא מאופן ההכנה, תודה על תשומת הלב :)

      מחק
  9. היי, נראה מעולה!
    בעוגה אחרת שלך (הלימון שכבות שהצגת במלבן.על בסיס של טורט שזה מתכון של מישהי... העתקתי את המתכון אז אני לא זוכרת איך קראו לזה) עשית את הפנהקוטה עם ריוויון. מאז אני משתמשת במתכון של שכבת הפנה קוטה הזו לא מעט גם בנפרד. האם אפשר להשתמש בזה או שמומלץ שלא? אשמח לדעתך. הולך להיות מהמם! קניתי את המגלען של OXO רק בשביל זה :)

    השבמחק
    תשובות
    1. היי את! כן, זה לגמרי אפשר :) פנה קוטת הריוויון מעוגת הלימון של קאנלה ואנילה
      אפשר רק להפחית מעט מהג'לטין כדי שהמלית תתקבל קצת יותר רכה וקרמית.
      ותתחדשי על המגלען, אני הרסתי את האצבעות וגילענתי בעזרת צנטר חולף :)

      מחק
    2. קורעת! את מלכה! נהדר!!! פייר- כבר מלא זמן חיכיתי למתכון שירגש אותי. אשכרה קניתי רינג של 12 (למרות שהיה לי של 10 אבל ההתרגשות עשתה את שלה :) )

      מחק
    3. מצחיקה את! הכי אפשר גם עם 10 :) בהצלחוש

      מחק
  10. אנונימי7/6/16 10:47

    כמה זמן לפני הגשה אפשר להוסיף את הדובדבנים? רוצה להגיש בערב שבת (שישי בלילה) שזה אומר סביב 11 בערב ואני מתבעס שעד שאני מכין כזה דבר אני לא אוכל לצלם ולהשוויץ :)
    האם אני יכול להרכיב כבר בשעה 6:30?

    השבמחק
    תשובות
    1. כן ממש אין בעיה גם להרכיב כמה שעות קודם :)

      מחק
  11. היי,
    אנחנו מתארחים בשבועת ורציתי להכין את הטארט המדהים הזה הבעיה היא שיש לנו נסיעה של שעה וחצי בערך... לדעתך הוא ישרוד שעה וחצי של נסיעה?
    תודה!

    השבמחק
    תשובות
    1. היי נטלי
      בגדול אין בעיה, אבל מאחר שחם מאוד בימים אלה
      אפשר ליתר ביטחון גם לתת לו הקפאה. שעה-שעתיים לפני שיוצאים, ואז להעביר למקרר כשמגיעים.
      בכל מקרה את הדובדבנים הייתי מביאה איתי בקופסה נפרדת,
      ומפזרת אותם על הטארט כשמגיעים או לפני ההגשה.
      בהצלחה וחג שמח!

      מחק
  12. אנונימי9/6/16 16:22

    היי,
    אני רוצה להכין את הטארט הזה לשבועות.
    בכמה צריך להגדיל את הכמויות בשביל תבנית 24?
    בכל אופן זה נראה מדהים כרגיל��

    השבמחק
    תשובות
    1. היי!
      המתכון כבר מתאים לתבנית 24 ס"מ :)
      אם הכוונה להגדלה כדי להכין ללא טבעת במרכז, אפשר להגדיל את המלית בערך ברבע
      תודה וחג שמחחחח!

      מחק
  13. אנונימי12/6/16 17:52

    היי פייה, הכנתי את העוגה ויצאה נפלאה! תודה רבה! שאלה קטנה, הרגשתי ששכבת הפנה קוטה יצאה מעט מגובשת מדי ולא מתמזגת עם הדובדבנים. האם אפשר להוריד במעט מכמות הג'לטין (ובכמה?) כדי לקבל קרם רך יותר לא מגובש מדי אך גם לא נוזלי שיחבק את הדובדבנים ברכות?

    השבמחק
    תשובות
    1. היי!
      הכוונה שלי היתה ליצור שכבות נפרדות ומרקמים נפרדים, היא לא אמורה להיות מגובשת עם הדובדבנים :)
      אם רוצים אפשר לקצוץ לחצי חלק מהדובדבנים ולהטביע בתוך המלית לפני שמעבירים לקירור.
      בעניין הג'לטין אולי אפשר להקטין בחצי גרם עד גרם גג (כלומר להשתמש בחצי כפית ג'לטין)-
      כמות הג'לטין ממילא פה לא מאוד גדולה, והקטנה משמעותית לא תשאיר מספיק ג'לטין שייצב את התערובת. שמחה שהצליח :)

      מחק
  14. אנונימי12/6/16 18:30

    אין כמוך! תודה רבה על התשובה המהירה וההסבר המשכיל! ובכלל על הבלוג הנהדר והמתכונים המשובחים!! המשך חגשמח :)

    השבמחק
  15. אנונימי15/6/16 13:45

    שלום פייה יקרה!
    מכינה אמנם פעם שנייה את הטארט הקסום רק הפעם לראשונה בגרסת הטבעת
    (תפסתי אומץ והתאבזרתי בהתאם :)
    שאלה לי, ציינת ואני מצטטת " רינג של 10-12 ס"מ משומן קלות מבחוץ (מומלץ לעטוף אותו בנייר אפייה כדי לאפשר שליפה קלה)" אני רוצה לוודא שאני מבינה. השימון הוא בצד החיצוני של הרינג הקטן זה שנצפה בבצק ונייר האפייה איפה? בהיקף הפנימי שלו? גם וגם? יש לך הסבר ברור יותר למאותגרים כמוני או אפילו תמונה??
    תודות רבות!
    ורד

    השבמחק
    תשובות
    1. היי ורד!
      השימון בצד החיצוני של הרינג הקטן, כנ"ל גם לגבי נייר האפייה.
      בעצם עוטפים את הרינג מבחוץ, בדיוק בחלק שנעטף ברצועת בצק,
      כדי שיהיה קל להסיר אותו בתום האפייה והבצק לא יידבק.
      לפני שמכניסים לתנור חשוב לוודא שלא יהיו סדקים בקלתית או בקו החיבור של הטבעת,
      כדי שהפנה קוטה לא תנזל. בהצלחהההה!

      מחק
    2. אנונימי15/6/16 14:31

      את המצוינת במצוינות עם תגובות מהירות של גיבורת על! עשית אותי שמייח :) תודה רבה!!! ורד

      מחק
  16. אנונימי7/7/16 12:22

    יום חמישי שמח פייה יקרה,
    כמה שאלות לי אליך:
    רציתי לשאול האם ניתן להכין את הקלתית יומיים-שלושה מראש?
    ואם כן, האם לשמור אותה במקפיא לפני אפייה או אחריי אפייה?
    ואז אם זה לפני אפייה האם יש צורך להפשיר לפני שאופיים? וכל אינפורמציונה נוספת בנושא תשמח ותועיל!
    בתודה רבה מראש,
    ורד

    נ.ב
    מכורה לעוגה המשובחת הזאת!!! פעם שלישית שאני מכינה אותה ומצאתי היום נראה לי את אחרוניי הדובדבנים לעונה אז הולכת הפעם על גרסה ללא טבעת במרכז... בכל מקרה אלפי תודות על מתכון הורס דיאטה מושלללללם!

    השבמחק
    תשובות
    1. היי ורד!
      אפשר לרפד את התבנית בבצק ולהקפיא את הקלתית לפני אפייה אפילו מעל לשבוע,
      ואז לאפות ישר מהקפאה יום קודם, אין שום צורך להפשיר.
      זמן האפייה עלול להתארך בדקות ספורות בהתאם, אבל פרט לכך הכל אותו הדבר.
      ואם כשהעונה תיגמר עדיין יתחשק לך, תמיד אפשר להכין אותו גם עם פירות אחרים :)
      יחי מתכונים הורסי דיאטה!

      מחק
    2. אנונימי7/7/16 23:09

      תודה רבה פייה יקרה!!

      מחק
  17. היי פיה
    אם אני רוצה להכין את הטארט בתבנית קוטר 16 גובה 2 או 2.5 איך היית משנה את הכמויות?

    השבמחק
    תשובות
    1. היי דנה!
      טארט 16 ידרוש קצת פחות מחצי כמות
      בהצלחה

      מחק
  18. אורלי27/4/17 08:10

    בוקר טוב :)
    שאלה...דובדבנים חמוצים בצנצנת....זה בסדר?
    תודה!

    השבמחק
    תשובות
    1. היי אורלי!
      לדעתי הדובדבנים בצנצנת פחות טעימים משמעותית מהטריים והקפואים,
      אבל זה לגמרי עניין של טעם אישי :)
      אם אוהבים דובדבנים מצנצנת זה בהחלט אפשרי!
      בהצלחה

      מחק
  19. פיה קסומה, האם יעבוד גם עם דובדבני אמרנה מקופסת שימורים?

    השבמחק
    תשובות
    1. היי!
      בטח, מה יכול להיות רע באמרנה? :)
      אבל זו כמות די גדולה של פרי עבור אמרנה, וממילא יש להם טעם קצת אינטנסיבי.
      הייתי מפזרת אמרנה מעל, ובין לבין מזלפת תלוליות קצפת לאיזון
      זלילה נעימה!

      מחק
  20. בכמה צריך להגדיל את כמות המלית במידה ולא נעשה שימוש ברינג פנימי והאם יש צורך להגדיל את כמות הדובדבנים?

    השבמחק
    תשובות
    1. היי גיא!
      הייתי מגלידה אפילו ב-50%, גם למלית וגם לדובדבנים
      בהצלחה

      מחק
  21. ענבל4/6/17 13:33

    היי פייה מקסימה.יודעת שזה מתכון של פנה קוטה ודובדבנים אבל... לא אהוב אצלי העניין עם הדובדבנים. בנה אפשר להחליף כשאין תותים בסביבה?

    השבמחק
    תשובות
    1. היי ענבל!
      מאחר והפנה קוטה מגיעה בטעם נייטרלי לגמרי, כל פרי שאוהבים יכול לעבוד כאן-
      אפשר לעטר בקוביות של אננס, או בענבים בשני צבעים. או בפלחי הדרים, או פירות יער כמו פטל או אוכמניות. או בקוביות תפוחים ואגסים מוקפצות בחמאה. או במשמשים צרובים. ממש הכל הולך.
      אפילו התאנים שהגיעו ממש עכשיו למדפים יהיו מושלמות. אם רוצים אפשר גם לוותר על פירות לגמרי ולעטר בתלוליות של קצפת שאפשר להוסיף לה קפה מומס, או מחית פיסטוק, או ריבת חלב, או לפזר מעל שוקולד מגורד, בקיצור- תשתוללי :)

      מחק

Print Friendly and PDF
כל הזכויות שמורות ל"פיית העוגיות". אין להעתיק או לעשות שימוש בחומרים ללא אישור מפורש. מופעל על ידי Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...