יום שני, 5 ביוני 2017

פיתות חמות ממולאות בפטה ובצל ירוק




אין ספק שהכי כיף להתכרבל עם מאפי שמרים חמימים ומנחמים בימי החורף-
כשקר כל כך בחוץ, הרוח נושבת בטירוף שלה והגשם מתדפק בחלונות הבתים,
זה הזמן האולטימטיבי להתחבק כפיות עם עוגת שמרים חמימה או לחם טרי שהרגע יצא מהתנור,
שינחם, יחמם וישכיח לרגע את הקור ששורר בחוץ.

למרות זאת, אני תמיד הכי אוהבת לאפות בשמרים דווקא בקיץ,
אז זמני ההתפחה של הבצק מתקצרים פי שניים, וחיש קל הוא תופח לעננה תפוחה ושמנמנה,
בלי צורך להשתעמם מדי במהלך זמני ההמתנה.

הפעם ניצלתי את שלל הגבינות שנותרו לי במקרר אחרי שבועות,
להכנת פיתות מעולותתתת ממולאות בגבינות ובצל ירוק, קלות להכנה וטעימות בטירוף,
שאוכלים חמות ישר מהמחבת!




הפיתות הללו הן אחד המתכונים האהובים אצלנו בבית,
ואין עונג גדול יותר מלחטוף אותן כשהן עדיין חמות, לבצוע בידיים רעבות
ולהנות מפיתה טרייה שכבר מגיעה קומפלט עם מלית טעימה של גבינה חמה בתוכה.
הן להיט אמיתי גם כשמגיעים אורחים, ולמרות שהן הכי טעימות כשהן חמות,
את השאריות שנשארות אפשר גם להחביא בקופסה אטומה במקפיא, לחמם ולנשנש במועד מאוחר יותר.




את הפיתות מכינים מבצק שמרים פשוט ומהיר להכנה,
שבימים חמים אלו יתפח לאווריריות ויכפיל את נפחו בלא יותר משעה של המתנה.
את הבצק מחלקים לכדורים וממלאים בתערובת של פטה, צ'דר מגוררת או כל גבינה קשה אחרת שאוהבים
(אני כאמור השתמשתי בתערובת של כמה גבינות שונות שנשארו משבועות, ליופי של ניצול שאריות)
ומוסיפים גם בצל ירוק קצוץ וחופן כוסברה קצוצה שמוסיפה המון בטעמה.
כעת כל שנותר לנו הוא לשטח כל כדור בעזרת מערוך או פשוט על ידי כפות הידיים,
לקלות מיד דקה וחצי מכל צד על מחבת – ללא צורך בעוד התפחה, וזהו– וארוחת הערב שלכם כבר מוכנה!









כמה דברים לפני שמתחילים:


-המתכון מניב 10 מאפים ממולאים, בגודל של פיתות ממש.

- שונאים כוסברה? אפשר גם לוותר עליה במלית, או להמיר במעט עשבי תיבול טריים אחרים כמו אורגנו או בזיליקום


- הפיתות מומלצות ביותר להכנה בשילוב של גבינת צ'דר כמצוין במתכון,

אבל עקרונית אפשר גם להשתמש בכל גבינה קשה אחרת שיש בבית, כמו אמנטל או גאודה.
הפעם מילאתי את הפיתות שלי בתערובת של כמה גבינות קשות שנשארו לי משבועות-
גאודה, מנצ'נגו וקשקבל, וזה גם עבד מצוין.

-כן, אפשר גם להשתמש בקמח שמרים במקום כמות הקמח, באותה הכמות.

- המאפים הכי טעימים קרוב למועד ההכנה כשהם טריים וחמימים, כך שמומלץ בחום לטגן אותם קרוב למועד האכילה.
כדי לקצר בזמנים, את הבצק עצמו אפשר גם להתפיח לילה קודם ולשמור מכוסה בקירור עד להכנת הפיתות.
(שימו לב שלאחר עיצוב הפיתות אין צורך בהתפחה שנייה, אלא ממלאים ומיד מטגנים).

-אם נשארות לכן פיתות מיותרות (איך?) ניתן גם להקפיא אותן, אבל הן במיטבן ביום ההכנה.





פיתות חמות ממולאות בפטה ובצל ירוק


החומרים ל-10 פיתות ממולאות:

לבצק:
500 גרם (3 כוסות וחצי ועוד כף) קמח
8 גרם (כפית ו-2/3) שמרים יבשים או 25 גרם (חצי שקית) שמרים טריים
2 כפיות סוכר
כפית ורבע מלח
2 כפות שמן זית
320 מ"ל (כוס ושליש) מים חמימים

למלית פטה ובצל ירוק:
150 גרם גבינת פטה 
150 גרם גבינת צ'דר (או גבינה קשה אחרת שאוהבים, כמו אמנטל או גאודה), מגוררת גס
2 בצלים ירוקים, קצוצים
חופן כוסברה טרייה, קצוצה (לא חובה, אבל ממש משדרג!)
מעט שמן זית, לטיגון

אופן ההכנה:
 
לבצק:
בקערת מערבל חשמלי עם וו הלישה מערבבים קמח, שמרים, סוכר ומלח. מוסיפים שמן זית ומערבבים קלות.
מוסיפים את המים החמימים פנימה בהדרגה תוך כדי לישה עד לקבלת בצק אחיד.
מוסיפים ללוש את הבצק 5 דקות נוספות במהירות בינונית עד לקבלת בצק אלסטי.
מקמחים מעט את הבצק, מעבירים לקערה גדולה, מכסים במגבת נקייה ומתפיחים עד להכפלת הנפח.




למלית פטה ובצל ירוק:
מערבבים יחד את כל חומרי המלית.
כשעובדים עם ידיים משומנות, מחלקים את הבצק ל-10 חלקים (כ-85 גרם לכדור), ומגלגלים כל חלק לכדור.
מכסים את הכדורים במגבת נקייה ועובדים עם כדור בצק אחד בכל פעם.
משטחים בכל פעם כדור בצק בכפות הידיים על משטח עבודה משומן קלות לעיגול של 13-15 ס"מ, מניחים במרכז 2 כפות מהמלית,
צובטים את הדפנות מעל ומגלגלים לקבלת כדור. מניחים את הכדור חזרה מתחת למגבת וממשיכים למלא את שאר הכדורים. בימים חמים במיוחד בהם הבצק מרגיש דביק מדי בשלב זה, 
אפשר גם להעביר את כדורי הבצק לקירור קצר של כרבע שעה לפני שממשיכים, כשהם מכוסים.

מחממים מחבת על להבה גבוהה. מנמיכים את החום ללהבה בינונית ומוסיפים כף שמן זית. 
משטחים בעדינות כדור בצק אחד על משטח העבודה בעזרת כפות ידיים משומנות או בעזרת מערוך לעיגול בגודל של פיתה (14-15 ס"מ). מניחים את הפיתה במחבת ומטגנים דקה-שתיים מכל צד, כך שהפיתה מקבלת צבע זהוב-שחום משני הצדדים. בזמן שהפיתה מיטגנת, משטחים בינתיים על משטח העבודה את הפיתה הבאה, וממשיכים עד להכנת הפיתות כולן. זוללים את הפיתות בעודן חמימות.




34 תגובות:

  1. אנונימי5/6/17 09:36

    ישששש בבקשה עוד מתכונים למאפים מלוחים!

    השבמחק
    תשובות
    1. התחשק לי לגוון לעצמי :)
      בשמחה, אם יש ביקוש יעלו עוד בהמשך

      מחק
  2. אנונימי5/6/17 11:15

    נראה סוף!
    שאלה, בטיגון כזה קצר הבצק יהיה מוכן? לא צריך לאפות בכלל?

    השבמחק
    תשובות
    1. כן, הוא יהיה מוכן לגמרי :)
      אין צורך לאפות- זה כמו שמכינים פיתות על הטאבון, מוכן בצ'יק צ'ק

      מחק
  3. מעולה! אני מכינה משהו דומה שנקרא קאדה. מאכל כורדי טעים טעים שממלאים בגבינת חמד. אחלה מתכון לנצל"ש

    השבמחק
    תשובות
    1. לא יצא לי לטעום קאדה אבל נשמע מסקרן, ומתה על גבינת חמד
      רשמתי לעצמי :)

      מחק
    2. יהודית בדיוק כתבה מה שאני חשבתי זה ממש מזכיר לי את הפיתות שסבתא שלי הייתה מכינה. היא אפילו לא הייתה שמה גבינות, רק בצל ירוק ומכינה את הפיתות במחבת חשמלית ספירלות של פעם.

      מחק
  4. פשוט מושלם, אבל אצלך הכל כך

    השבמחק
  5. נראה מטורף!
    הדלקת לי רעיונות לעוד סוגי מילויים :)

    השבמחק
    תשובות
    1. לגמרי, הכי עושה חשק להשתולל איתן!
      אם תכיני גם במליות מעניינות אחרות עדכני :)

      מחק
  6. סוף סוף משהו שהסוכרת שלי לא בוכה לא מתנגדת להכנתו.

    השבמחק
  7. אנונימי10/6/17 12:58

    אפשר להכין את הבצק במעבד מזון?

    השבמחק
    תשובות
    1. היי!
      בעייתי, מעבד מזון לא הכי מסתדר בלישת שמרים.
      אם רוצים אפשר גם ללוש ביד, רק לקחת בחשבון שהבצק מאוד דביק

      מחק
    2. אנונימי10/6/17 13:42

      היי תודה! את חושבת שזה יעבוד עם מיקסר ידני קטן?
      וכמה זמן ההתפחה נמשכת?

      מחק
    3. נראה לי שרוב המיקסרים הידניים יהיו חלשים מדי, תלוי בחוזק המנוע.
      ההתפחה משתנה בהתאם לטמפרטורה, כאשר התפיחה מהירה יותר ככל שחם יותר.
      בחום הזה, זה ייקח קצת פחות משעה, עד שהבצק מכפיל את הנפח. בהצלחה

      מחק
  8. היי, אז הכנתי אתמול, הבצק מעולה ברמות, הכנתי בדיוק על הגרם והוא מושלם, אגב- אין לי מיקסר, הכל לשתי ידנית. לא היה לי כלום מחומרי המלית ועדיין רציתי להכין, לכן הכנתי עם גבינת אדם מגוררת, זיתים קצוצים, כף ממרח עגבניות מיובשות ובצל מטוגן, יצא בטעמי פיצה, ומתאים לילדים ומבוגרים :) בקיצור:
    א) כבר חושבת על עוד מליות... תרד ומלוחה, בשר....
    ב) כל כך מרענן לקבל מתכון מלוח, ממש כיף!
    תודה רבה

    השבמחק
    תשובות
    1. היי נויה!
      איזה כיף, ממש שמחתי לשמוע :)
      תודה על העידכון
      ומבטיחה בהחלט להעלות לעיתים מתכונים מלוחים נוספים, שבוע מעולה

      מחק
  9. אנונימי11/6/17 20:26

    הי
    נראה מעולה!
    זה יעבוד עם קמח כוסמין?
    תודה רבה!

    השבמחק
    תשובות
    1. היי!
      לא ניסיתי אבל נשמע לי אפשרי,
      במידת הצורך תוסיפי מעט נוזלים לאיזון.
      בהצלחה, ספרי איך יצא :)

      מחק
    2. עדי נודל3/9/17 17:11

      הכנתי עם קמח כוסמין ויצא מצויין. צריך להוסיף מעט יותר קמח ממה שכתוב כיוון שיכולת ספיחת המים של כוסמין קטנה מזו של חיטה.

      מחק
  10. עשיתי עם קמח מלא וכן קצת "שיחקתי" עם סוגי הגבינות. במקום בצל ירוק שמתי עלי אזוב טריים. יצא פיצוץ

    השבמחק
    תשובות
    1. כיף מאוד לשמוע סמדר! נשמע מדהים עם עלי אזוב טריים

      מחק
  11. אחלה מתכון. ניסיתי היום - במתכון מצומצם כמויות של פיתה אחת לליווי ארוחת הערב - ויצא מצוין וקל, גם בלישה ידנית לגמרי. גם לא יצא דביק כלל וכלל, אבל יש מצב ששוב כהרגלי טעיתי בכמויות (אני מאנשי הבישול, לא הדיוק שבאפייה...).

    השבמחק
    תשובות
    1. היי יעל! שמחה מאוד לשמוע :)
      ואם לא דביק אז עוד יותר טוב, בסוג הבצקים האלה לא נורא אם לא מדויקים על הגרם

      מחק
  12. מתכון מצויין.
    שמתי גבינת חמד בשילוב עם גאודה, לילדים הורדתי את הירוקים ולמבוגרים הוספתי בצל ירוק, שמיר וכוסברה ויצא מעולה, בעלי ממש התלהב.
    תודה רבה!

    השבמחק
    תשובות
    1. כיף לשמוע! :)
      והגיוונים השונים למבוגרים ולילדים מעולים, באמת יתרון גדול שאפשר לשחק כאן עם המליות ולהתאים אותם לכל אחד במשפחה. אני מזמינה פיתה בשילוב כל עשבי התיבול השונים, זה נשמע טעיםםם!

      מחק
  13. אנונימי15/6/17 13:33

    טעיםםם!! בצק מאד נח לעבודה! הכנתי עם 3 מליות שאילתרתי ממה שיש: 1. פירה תפו"א, בצל מטוגן, מלח, פלפל ומעט פתיתי גבינ"צ. 2. פירה בטטה, בצל מטוגן, מחח, פלפל, שום, קוטג' ומעט פתיתי גבינ"צ. 3.בסגנון פיצה: רסק עגבניות מתובל במלח, פלפל, שום ובצל מטוגן ומעל פתיצי גבינ"צ. יצא סוףףף!! ולמפונקים שבחבורה הכנתי בלי מלית - יצא דומה מאד לפיתה בטאבון.. מתכון מומלץ! כבר משבועות מתכננת להכין.. היה שווה לחכות.. לדעתי, ניתן למלא גם עם בשר/ טונה ועוד. משביע ויפה להגשה. וכמובן שהכפלתי כמויות, למזלי:-)

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה על הרעיונות המעולים, כיף אדיר לשחק עם הבצק ולמלא אותו בטעמים שונים :)
      ונהדרת את שהכפלת כמויות, לגמרי שווה לעשות זאת!

      מחק
  14. זה בצק שאפשר להכין מראש ולשים לילה להתפחה במקרר?

    השבמחק
    תשובות
    1. היי לירון
      כן אין בעיה לעשות את ההתפחה הראשונה במקרר למשך הלילה.
      להביא לטמפרטורת החדר לפני שממלאים. בהצלחה ושנה נהדרת

      מחק
  15. מתכון מעולה. תודה.

    השבמחק

Print Friendly and PDF
כל הזכויות שמורות ל"פיית העוגיות". אין להעתיק או לעשות שימוש בחומרים ללא אישור מפורש. מופעל על ידי Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...